Home Nieuws Israël kondigt roof van 1.000 hectare Palestijns land aan

Israël kondigt roof van 1.000 hectare Palestijns land aan

Foto: agressieve Joodse kolonisten in de door Israël illegaal bezette Westelijke Jordaanoever.

Advertentie

Israëlische autoriteiten kondigden op zondag de inbeslagname van ongeveer 4.000 dunum (1.000 hectare) land aan, dat privé bezit is van Palestijnen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Het gebied waar het om gaat ligt ten zuiden van Bethlehem. Dat meldt het Palestijnse nieuwsagentschap MA’AN.

Palestijnse eigenaren van het land kregen 45 dagen om formele bezwaren in te dienen tegen de aangekondigde landroof bij de Israëlische rechtbanken, anders zijn alle in beslag genomen landerijen automatisch het eigendom van de Israëlische regering.

De Burgemeester van het nabijgelegen Palestijnse stadje Surif, Mohammed Ghuneimat, vertelde Ma’an dat de Israëlische strijdkrachten borden hebben geplaatst in prive olijfboomgaarden in de omgeving en waarschuwen daarop dat de landerijen in beslag zijn genomen door de Israëlische regering.

Ghuneimat voegde eraan toe dat de in beslag genomen gebieden tot Palestijnen behoren uit de steden van Surif, Husan, al-Jabaa en Bethlehem.

De aankondiging komt naar verluidt als een reactie van de Israëlische politieke autoriteiten op de ontvoering en moord van drie illegale Israëlische kolonisten in het gebied in de buurt van de illegale Gush Etzion nederzetting in juni.

Israël heeft de namen van drie Palestijnen uit de stad Hebron op de Westelijke Jordaanoever als verantwoordelijken aangewezen, zonder bewijs. De Israëlische nederzettingen waakhond “Peace Now”, heeft met ontsteltenis gereageerd op de aangekondigde Zionistische landroof.

“Voor zover wij weten, is deze verklaring ongekend in de omvang sinds de jaren ‘80 en kan drastische veranderingen van de realiteit in het Gush Etzion en de Bethlehem gebieden teweeg brengen,” zei men  in een verklaring.

“Peace Now ziet de verklaring als bewijs dat premier (Benjamin) Netanyahu niet de ambitie heeft om een nieuwe “Diplomatieke Horizon”, maar in plaats daarvan obstakels opzet om de twee-staten-oplossing te belemmeren en het idee van één staat te promoten.”

“Door nog eens 4000 dunams land als staatsbezit te verklaren, steekt de Israëlische regering de gematigde Palestijnse regering een dolk in de rug en bewijst eens te meer dat geweld tot Israëlische concessies leidt en geweldloosheid tot de uitbreiding van illegale nederzettingen,” verklaarde Peace Now.

Sinds medio juni, hebben de Israëlische autoriteiten de bouw van meer dan 1.472 nieuwe nederzetting woningen aangekondigd om 6.000 illegale Joodse kolonisten te huisvesten op de Westelijke Jordaanoever.

Israëlische nederzettingen zijn over het algemeen gebouwd op de heuvels in en rond de Palestijnse steden en dorpen, en dit is volgens critici een strategische keuze om de Palestijnen te omsingelen en een aaneengesloten Palestijnse staat onmogelijk te maken.