Home Nieuws Israël kan niet tegen humor en dient “Antisemitisme” klacht in tegen Nederlandse...

Israël kan niet tegen humor en dient “Antisemitisme” klacht in tegen Nederlandse TV-show

Na het ontslag van een Duitse cartoonist om een cartoon over Netanyahu, zijn de zionistische pijlen nu gericht op de Nederlandse omroep VARA vanwege een parodie op het Eurovision songfestival-lied van Israël. Israël heeft formeel een klacht ingediend over een parodie door de Omroep Vara op het Eurovisie Songfestival-nummer waarmee de ex-IDF soldaat Netta Barzilai de prijs voor Israël binnensleepte. Ook het Centraal Joods Overleg en het Ministerie van Buitenlandse Zaken hebben een klachtbrief ontvangen.

De klacht tegen de Nederlandse omroep is formeel ingediend door de Israëlische ambassade in Nederland, omdat het parodie-lied volgens hen ‘antisemitisch’ was.

BNN-VARA laat in een reactie op de klacht weten dat de parodie niet antisemitisch bedoeld is: “De makers hebben in een parodie op het liedje Toy blijk gegeven van hun visie op die actuele gebeurtenissen, nu op het Israëlische beleid ten opzichte van de Palestijnen in de Gazastrook. De parodie gaat dus niet over de Joodse gemeenschap maar over het Israëlische regime.

De omroep werpt de valse aantijgingen over antisemitisme verre van zich: “De passages over wereldleiders en dollars die nu worden aangehaald hebben niets van doen met het nazistisch gedachtengoed: verwezen wordt slechts naar de huidige hechte banden tussen Israël/Netanyahu en (met name) president Trump, in zowel politiek als economisch opzicht.

De winst van ex-IDF soldaat Netta Barzilai is overigens zeer omstreden. Actiegroep Zero Points to Israeli Apartheid (ZPIA) riep eerder op om Israël te boycotten en de European Broadcasting Union te vragen om het lidmaatschap van de Israëlische omroep te beëindigen vanwege haar medeplichtigheid bij het onderdrukken van de Palestijnse bevolking. Volgens ZPIA is het ook belangrijk om een signaal af te geven vanwege het militaire verleden van de Eurovision-zangeres Netta Barzilai, die in 2014 diende in de Israëlische marine, waar ze ‘My Sailor is My Angel’ zong tegenover mariniers die later in dat jaar onderdeel uitmaakten van de massamoorden ‘Operation Protective Edge’ in Gaza. Meer dan 2100 mensen werden daarbij koelbloedig vermoord, waarvan het overgrote merendeel burgers, waaronder 577 kinderen.

Eén van die slachtoffers waren de Bakr Boys, die werden gedood door vuur vanaf de Israëlische marine, terwijl ze voetbalden op het strand van Gaza. De wereld reageerde geschokt op de koelbloedige moordpartijen, maar Israël kwam ermee weg zonder sancties.

Israël belegert Gaza tot op de dag van vandaag vanaf het land en vanaf de zee, waardoor het piepkleine dichtbevolkte gebied beschouwd kan worden als ’s werelds grootste openluchtgevangenis. Kritiek op de illegale bezetting van Palestina wordt door de Israël-lobby al gauw geframed als antisemitisch. Iets wat iedere vorm van vrije debat onmogelijk maakt.