Home Nieuws Israël intimideert VN om IDF niet op lijst kinderrechtenschenders te zetten

Israël intimideert VN om IDF niet op lijst kinderrechtenschenders te zetten

Hoge VN-functionarissen in Jeruzalem zouden hebben toegegeven aan druk om Israël niet op een VN-lijst van ernstige schenders van de rechten van kinderen te zetten.

Advertentie

VN-functionarissen kwamen terug op de aanbeveling om de Israel Defence Forces (IDF) op te nemen op de lijst na telefoontjes van hoge Israëlische functionarissen. De Israëli’s zouden naar verluidt gewaarschuwd hebben voor ernstige gevolgen als een bijeenkomst van VN-organisaties en NGO’s gevestigd in Jeruzalem -om de aanbeveling te bekrachtigen- door zou gaan. Binnen enkele uren werd de bijeenkomst afgelast.

“Top functionarissen hebben ingebonden onder politieke druk,” zei een bron binnen de VN. “Als resultaat hiervan is er een duidelijke boodschap afgegeven dat Israël niet opgenomen zal worden op de lijst.
Verschillende organisaties, waaronder Save the Children, War Child en een dozijn Palestijnse mensenrechtenorganisaties, de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem en VN organen zoals het agentschap voor kinderrechten, pleitten voor een opname van de IDF op de lijst sinds de oorlog in Gaza afgelopen zomer – waar meer dan 500 kinderen bij omkwamen en meer dan 3.300 kinderen gewond raakten.

“Deze organisaties zijn in rep en roer over wat er is gebeurd,” zei de VN-bron.

Israël Defence Forces (IDF) zouden met de plaatsing op de VN- lijst van ernstige schenders van de rechten van het kind naast IS, Boko Haram en de Taliban geschaard worden. Er staan geen andere staatslegers op de lijst. Dit zou Israël verder stuwen naar de status van paria binnen internationale organisaties en kan leiden tot sancties van de VN.

Hoewel de in Jeruzalem gevestigde ambtenaren de bijeenkomst annuleerden – en vervolgens besloten om geen opname van de IDF op de lijst aan te raden – klaagde de VN over intimidatie van haar personeel door Israël . Susana Malcorra – een hoge ambtenaar in het kantoor van de secretaris-generaal van de VN in New York, Ban Ki-moon – beklaagde zich over de kwestie in een persoonlijke brief aan de Israëlische ambassadeur bij de VN, Ron Prosor. De VN in New York zei dat het geen commentaar kan geven op gelekte documenten.

De telefoontjes werden op 12 februari gepleegd naar June Kunugi, Unicef’s speciale vertegenwoordiger voor Palestina en Israël, de avond voor een vergadering om te beslissen over een aanbeveling voor opname van de IDF op de lijst. Eén telefoontje was van een senior official in Cogat, een Israëlisch regeringsinstituut dat coördineert tussen de IDF, de Palestijnse Autoriteit en de internationale gemeenschap; het andere telefoontje werd gepleegd door een ambtenaar van Buitenlandse Zaken van Israël.

Volgens de VN en NGO bronnen, werd Kunugi geadviseerd om de bijeenkomst te annuleren of de consequenties daarvan onder ogen zien. Echter, de Israëlische bronnen beschreven de telefoongesprekken als “vriendelijke en hoffelijke pogingen om Kunugi te overtuigen om het besluit van de werkgroep de IDF aan te bevelen voor de lijst, te vertragen tot Israël haar zaak kon bepleiten over de kwestie”.

Om 08:54 uur de volgende ochtend, werd een e-mail aan de deelnemers gestuurd namens James Rawley, een hoge ambtenaar bij UNSCO (het kantoor van de speciale VN-coördinator voor het vredesproces in het Midden-Oosten) die de vergadering had georganiseerd. In de e-mail staat te lezen: “Houd er rekening mee dat de vergadering van vandaag gepland om 13:00 uur is uitgesteld. Oprechte excuses voor het ongemak dat dit kan hebben veroorzaakt”.

De beslissing over welke statelijke en niet-statelijke strijdkrachten moeten worden opgenomen op de lijst zal worden genomen door de VN-leiders in New York volgende maand. Echter, volgens de VN-bron, “is er al een politieke beslissing genomen Israël niet op de lijst te plaatsen”.

Een andere bron verklaarde: “De VN is gezwicht voor politieke druk van Israël en nam een zeer omstreden stap Israël te beschermen”.