Home Opinie Israël heeft de Sharia ingevoerd

Israël heeft de Sharia ingevoerd

In de populaire artikelenserie Internationaal Civiel Recht vandaag in deel 34 een kort artikel over Israël en de Sharia.

Advertentie

Waar veel PVV’ers (PVV’ers van de PVV, maar ook kast-PVV’ers van de VVD en de PvdA) in Nederland voor vrezen is in Israël al decennia een feit: In Israël is de Sharia ingevoerd.

En het is niet zo maar een Sharia rechtbank, maar een Sharia rechtbank die door de Israëlische regering wordt gefinancierd en gerespecteerd. Naast Sharia rechtbanken heeft Israël joodse en christelijke rechtbanken.

Sharia-rechtbanken houden zich in Israël bezig met o.a. familierecht. Da’s wel zo handig omdat in Israël trouwen en scheiden niet belegd is bij een seculiere rechtbank. Trouwen, inclusief scheiden, is in Israël een louter religieuze aangelegenheid. Dat voorkomt ook gemengde huwelijken zodat alles apart en overzichtelijk blijft. Sommigen zoeken daar weer allerlei negatieve motieven achter, maar zo blijven we bezig. Nee, kennelijk heeft Israël een uitstekende modus gevonden om diverse religieuze rechtssystemen binnen het eigen seculiere rechtssysteem in te bedden teneinde recht te doen aan de juridisch-religieuze behoeften van haar geliefde minderheden. Waar een klein land groot in kan zijn.

De volgende keer dat Geert Wilders of Achmschel Mayor Rotterdam Aboutaliban  (“Onze grondwet is de beste garantie tegen de Sharia“) iets te mekkeren hebben over de Sharia, mag u ze vanaf nu keihard uitlachen.