Home Nieuws Israël dreigt Palestijnen met acties

Israël dreigt Palestijnen met acties

Netanyahu

Advertentie

Wel vredesoverleg, geen Palestina
Benjamin Natanyahu, de Israëlische minister president, heeft gedreigd met unilaterale acties tegen de Palestijnen, als ze doorgaan met het verzoek bij de VN om erkend te worden als volwaardige staat. “Dit zal een blijvende vrede alleen maar verder van ons verwijderen,” zei Netanyahu in reactie op de aanvraag van de Palestijnen om zich te schikken naar zo’n 15 internationale verdragen.
“Iedere eenzijdige actie van de Palestijnen, zal beantwoord worden met eenzijdige acties vanuit onze kant.” Netanyahu, die sprak op het wekelijks kabinetsoverleg op zondag, zei dat Israël wel vredesoverleg wil, maar niet tegen iedere prijs. Dit is zijn eerste reactie op de recente crisis rond de vredesbesprekingen. Wat die acties zouden zijn, heeft hij niet door laten schemeren. Eerdere ervaringen leren dat de militaire acties veelal worden opgeschroefd.

Geen nieuwe gevangenen vrijgelaten
De door de Amerikanen georganiseerde vredesbesprekingen staan op het punt om in te storten, nadat Israël weigerde om voor de vierde keer ten onrechte gevangen gezette Palestijnen vrij te laten. Voor de Palestijnen werd dit als voorwaarde gesteld voor de vredesonderhandelingen. Israël heeft te kennen gegeven dat het eerst garanties wil van de Palestijnen, dat ze doorgaan met de besprekingen na de vooraf gestelde deadline van 29 april. Voor de Palestijnen, wiens grond onophoudelijk wordt bezet en bebouwd door kolonisten, is de rek uit de besprekingen.

Toponderhandelaar niet smetvrij
De Israëlische toponderhandelaar Tzipi Livni, reageerde zaterdag al dat de VS niet de voortrekker zou moeten zijn in het vredesproces en één op één gesprekken met de Palestijnen zou moeten faciliteren. Livni die eerder verantwoordelijk werd gehouden voor de Libanese Oorlog en de Gaza oorlog, waar ruim 2000 burgers zijn vermoord, staat bekend als een hardliner. Eerder al was er  tegen haar een arrestatiebevel uitgevaardigd in het Verenigd Koninkrijk, die later teruggetrokken is uit Diplomatieke coulance.

Palestina is ons grondrecht
De Palestijnen hebben unaniem afgesproken om lid te worden van 15 VN agentschappen en Internationale verdragen, te beginnen met de vierde Geneefse conventie. Dat verdrag staat op alle personen die niet tot de strijdkrachten behoren, niet aan de vijandelijkheden deelnemen en in handen van de vijand of een bezetter terechtkomen.
“De verzoeken voor lidmaatschap zullen per direct verstuurd worden aan de desbetreffende instanties. Dit is geen stap tegen Amerika of welke partij dan ook. Het is ons grondrecht, waar we nu al 9 maanden van af hebben gezien om de vredesbesprekingen een kans te geven”, aldus de Palestijnse president Abbas vanuit Ramallah.

Bombardementen Gaza
Eerder vandaag hebben Israëlische gevechtsvliegtuigen vijf doelen in Gaza gebombardeerd. Voor zover bekend, zijn er geen gewonden gevallen. Zaterdagnacht, zou er vanuit Gaza een raket afgevuurd zijn die in een akker bij de zuidelijke stad Ashkelon terecht is gekomen.