Home Nieuws Israël bouwt illegaal verder in bezet Oost-Jeruzalem

Israël bouwt illegaal verder in bezet Oost-Jeruzalem

Israëlische autoriteiten gaven op woensdag definitief goedkeuring voor de bouw van 380 nieuwe kolonistenwoningen in twee gebieden van bezet Oost-Jeruzalem, verklaart een lokale ambtenaar.

“De gemeentelijke commissie heeft bouwvergunningen verleend voor 307 woningen in Ramot en 73 in Har Homa, vertelde ‘Josef Pepe Alalu, wethouder in Jeruzalem van de oppositiepartij Meretz.

Hij zei dat de lokale autoriteiten aan het profiteren zijn van de aandacht die zich nu vooral lijkt te richten op de Israëlische verkiezingen in maart.

“Dit soort beslissingen distantiëren ons van iedere kans op het bereiken van een overeenkomst met de Palestijnen,” zei hij.
Ondanks herhaaldelijke waarschuwingen van Washington dat uitbreiding van nederzettingen de spanningen voedt, heeft Israël in de afgelopen maanden een reeks van plannen voor nieuwe illegale kolonistenwoningen in Oost-Jeruzalem goedgekeurd.

Israël heeft Oost-Jeruzalem tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 bezet en later geannexeerd. De annexatie is nooit als legitiem erkend door de internationale gemeenschap. Israël verwijst naar de hele stad als zijn “verenigde en onverdeelde hoofdstad” en ziet de bouw van “woningen” niet als nederzettingenbeleid.

Honderdduizenden Israëliërs zijn inmiddels verhuisd naar nederzettingen in Oost-Jeruzalem die strategisch zijn gebouwd door Israël middenin Palestijnse wijken. De Palestijnen willen de oostelijke sector van de stad als hoofdstad van hun beloofde staat en verzetten zich heftig tegen Israëlische pogingen om er nog langer te bouwen.