Home Nieuws Israël blokkeert toegang voor Amerikaanse congresleden Ilhan Omar en Rashida Tlaib

Israël blokkeert toegang voor Amerikaanse congresleden Ilhan Omar en Rashida Tlaib

Israël heeft volgens de Israëlische zender Channel 12 de toegang tot het land geblokkeerd voor de Amerikaanse congresleden Ilhan Omar en Rashida Tlaib. Beide congresleden komen op voor mensenrechten in bezet Palestina en dat zint premier Benjamin Netanyahu geenszins.

Advertentie

De officiële reden voor het blokkeren van de toegang tot beide congresleden is voor “Verwachte provocaties en de promotie van BDS“. BDS is een vorm van geweldloos verzet van de internationale gemeenschap om Israël te boycotten en investeringen in het land te ontmoedigen totdat de Palestijnse mensenrechten die veelvuldig door Israël worden geschonden, worden gerespecteerd.

Naar verluidt heeft de Amerikaanse president Donald Trump de Israëlische premier Benjamin Netanyahu verzocht om de toegang tot Israël te blokkeren voor beide congresleden. Trump zit in de maag met beide congresleden, omdat ze de status quo in het land tarten. Waar normaliter zowel de Democraten evenals de Republikeinen een pluimpje halen bij de machtige Israëlische lobby AIPAC, stellen Ilhan Omar, Rashida Tlaib en Ocasio Cortez de onvoorwaardelijke steun aan Israël ter discussie. Tot groot ongenoegen ook van de Israël-lobby en haar lakeien in de media, die de politici voortdurend bestoken via (sociale) media. Het verzoek van Trump is niet uit de lucht gegrepen. De president liet zijn verkiezingscampagne deels financieren door de oorlogszuchtige casinomiljardair Sheldon Adelson, die daarvoor de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem liet verhuizen.

De financier van de Amerikaanse president Donald Trump, Sheldon Adelson (L), samen met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Israël-lobby

De Israël-lobby geeft miljoenen dollars uit om besluitvorming in de VS te beïnvloeden en is doodsbenauwd van politici zoals Omar en Tlaib die zich niet laten omkopen of intimideren zoals men dat in Washington gewend was. Jonge politici die de politieke arena betreden doen dat vaak met endorsement van de AIPAC. Ook Democratische kopstukken zoals Nancy Pelosi zijn kind aan huis bij de AIPAC, waar ze herhaaldelijk haar onvoorwaardelijke steun aan Israël uit heeft gesproken.

Tlaib (42) is geboren in Detroit als dochter van Palestijnse immigranten en heeft haar zetel destijds verzekert met beloftes om zich in te zetten voor een minimumloon van $15, het tegenhouden van bezuinigingen op sociale voorzieningen en het tegenhouden van belastingvoordeeltjes voor grote corporaties. Voor haar komt de blokkade extra hard aan, omdat ze haar familie in Palestina niet kan bezoeken voor bijvoorbeeld bruiloften of begrafenissen, zonder aan beroep te doen voor een humanitaire visa. Een contrast met rechtsextremisten en neonazi’s uit westerse landen, die vaak op uitnodiging een bezoek afleggen aan het land.