Home Nieuws Israël bewapent Myanmar, te midden van geweld tegen Rohingya-moslims

Israël bewapent Myanmar, te midden van geweld tegen Rohingya-moslims

Israël blijft doorgaan met het verkopen van wapens aan Myanmar, waar duizenden Rohingya moslims staatsterreur en terreur van boeddhistische extremisten proberen te ontvluchten. Dat meldt MEE.

Advertentie

Volgens mensenrechtengroeperingen heeft Israël tot nu toe meer dan 100 tanks, wapens en boten verkocht die worden gebruikt door de veiligheidsdiensten in Myanmar

Ook het Israëlisch leger traint Birmese Special Forces die momenteel in Arakan opereren, het gebied waar Rohingya worden geterroriseerd en gedwongen worden om te verlaten.

Deze maand behandelt het Israëlisch Hooggerechtshof een petitie die aangeboden wordt door activisten, waarin er bij de Israëlische regering op wordt aangedrongen om de wapenexport naar Myanmar stop te zetten. De VS en EU hebben al een wapenembargo lopen tegen Myanmar.

Volgens de Israëlische advocaat die de petitie aanbiedt, Eitay Mack, heeft Israël geen controle meer ver wat er met haar wapens gebeurt, zodra het wordt overgedragen aan Myanmar.

De wapenverkopen aan Myanmar hangen sterk samen met de Israëlische bezetting, onteigening en onderdrukking van Palestijnen. Wapens die worden verkocht aan andere landen, zijn vaak gebruikt op de Palestijnen en worden ook aangeboden als geteste wapens.

Honderdduizenden Rohingya zijn inmiddels op de vlucht geslagen voor geweld in Myanmar. Turkije drong er eerder bij Bangladesh op aan om haar deuren te openen voor vluchtelingen en bood aan om alle kosten op zich te nemen. Dinsdag werd na de telefoondiplomatie van de Turkse president Erdogan bekend dat Turkije honderdduizend Rohingya families in vluchtelingenkampen in Bangladesh gaat voorzien van noodhulp en dat de noodhulporganisatie TIKA ook in Arakan per direct noodhulp gaat bieden aan Rohingya. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken zal samen met de directeur van TIKA persoonlijk hulp uitdelen in Cox Bazaar in Bangladesh.