Home Nieuws Israël bevriest Palestijns belastinggeld na aanvraag toetreding Strafhof (ICC)

Israël bevriest Palestijns belastinggeld na aanvraag toetreding Strafhof (ICC)

Israël heeft besloten om de overdracht van een half miljard sjekel (meer dan $ 127.000.000) van de belastingontvangsten, geïnd in naam van de Palestijnen, te bevriezen. Dit als reactie op de Palestijnse aanvraag om toe te treden tot het Internationaal Strafhof. Zo verklaarde een ambtenaar tegenover de Israëlische krant Haaretz.

Advertentie

“De opbrengsten voor de maand december stonden gepland voor afgelopen vrijdag om overgemaakt te worden, maar er is besloten het geld niet over te maken als reactie op de Palestijnse stap naar het ICC,” zei de ambtenaar.
Israël, zei hij, zal de Palestijnse acties niet onbeantwoord laten. “We zijn een natie die de wet respecteert, ons eigen gedrag onderzoekt en dit ook gemakkelijk kunnen bewijzen.”

“Dus met betrekking tot de internationale arena, zullen we niet alleen onszelf verdedigen tegen de acties van de Palestijnen, maar zullen ook het offensief inzetten. En als het gaat om oorlogsmisdaden, hebben we nogal wat ammunitie – de boter is al besmeurd over de hoofden van Abbas en zijn vrienden. Zij kozen ervoor om in het daglicht te stappen en daar zal een prijs voor zijn.”

De beslissing was het resultaat van een vergadering georganiseerd door premier Benjamin Netanyahu op donderdag om Israëls reactie op het verzoek van de Palestijnse Autoriteit zich bij het ICC aan te sluiten te bespreken.

Saeb Erekat, lid van het PLO Uitvoerend Comité en de voormalige belangrijkste Palestijnse onderhandelaar, zei over de inhouding van het belastinggeld “dit is een roofoverval op klaarlichte dag en een daad die eerder bij piraten past en niet bij een overheid”.

“Dit geld is Palestijns geld en daarom is het besluit van de Israëlische regering en Benjamin Netanyahu om het te bevriezen een schending van het internationaal recht en het bewijst hiermee de legitimiteit van ons verzoek aan het Internationaal Strafhof. Wat Israël doet is een oorlogsmisdaad bovenop de oorlogsmisdaden die zij al tegen het Palestijnse volk heeft begaan”, verklaarde hij.