Home Opinie De islamofobe rechtsbuiten van Groenlinks

De islamofobe rechtsbuiten van Groenlinks

GroenLinks Kamerlid Zihni Ozdil, ooit een criticus van de partij omdat deze in zijn ogen “Het glijmiddel was geworden van de rechtse bezuinigingspolitiek”, maakt sinds kort opeenvolgende islamofobe uitglijders. Een ruk naar rechts vinden sommigen, die eerder past bij de PVV dan bij GroenLinks.

Advertentie

Ozdil, goed voor ruim 5.700 stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen, noemde zondag via Twitter “Ya Allah, bismillah, Allahu Akbar” een “Standaard pro-Erdogan leus”. In een Tweet reageert het Kamerlid op een reportage van Nieuwsuur over antisemitisme. Hij zegt: “1/2 Remko Ensel (Radboud Universiteit): “Anti-Israel gevoelens vertalen zich in antisemitisme. En dat heeft repercussies in West-Europa”. Hij heeft een punt heeft. Vandaag zag ik bijvoorbeeld op het Leidseplein een groepje Nederlandse jongeren fel demonstreren terwijl ze onder andere scandeerden: “Ya allah, bismillah, allahu akbar” (standaard pro-Erdogan leus). Is het in het belang van die Nederlandse jongeren om hun identiteit vorm te geven naar wat 5000km verderop ligt? #antisemitisme #integratie”.

Het Groenlinks Kamerlid krijgt kritiek op zijn frame, onder andere van GroenLinks Tiel fractievoorzitter Armagan Onder. Zij verwijt Ozdil ervan dat hij met het generaliseren van islamitische termen als Erdogan leuzen jonge liberale moslims wegdrijft.

Andere Twitteraars noemen het frame van Ozdil, “Een smerig frame” en verwijten het Kamerlid dat hij met zijn islamofobe generalisatie goedkoop wil scoren. Zij geloven dat juist dit gedrag kiezers met een migratieachtergrond naar Sylvana en DENK hebben gebracht.

Ozdil gaat zelfs een stap verder en zegt dat “Sieg” en “Heil” Germaanse termen die Duitsers allang gebruikten voordat de NSDAP bestond.

Het zal niet de eerste keer zijn dat deze door Powned opgepompte linksige profeet van liberaal rechts op de islamofobe toer gaat. Ozdil, retweette onlangs een tweet van Barbaros Sansal dat de Sharia ingevoerd zou zijn in Turkije aan de hand van een toespraak van Nurettin Yildiz. Yildiz zou in een video uitleggen hoe je vrouwen zou moeten slaan. Ozdil doet voorkomen alsof het geluid van Yildiz een mainstream geluid in Turkije is en kondigde Kamervragen aan. De gevallen modekoning Barbaros Sansal, een mattie van Ozdil, maakt sinds korte tijd opvallend veel reclame voor Europese neonazi’s en extreemrechtse politici via zijn Twitteraccount. Na zijn vlucht uit Turkije, lijkt hij in dat gedrag te volharden. Wat het effect van Sansal en gelijkgestemden zal zijn op het discours van Ozdil en daarmee GroenLinks, laat zich raden.

Dat Ozdil, sinds kort pleit voor links nationalisme en openlijk vorm lijkt te geven aan het vrijlaten van de islamofobe onderbuik van GroenLinks, belooft niet veel goeds voor de toekomst van de partij. De PvdA is er door hetzelfde soort giftige populisme bijna aan ten onder gegaan.