Home Nieuws Islamitische landen erkennen Jeruzalem als hoofdstad Palestina, zien geen bemiddelende rol VS...

Islamitische landen erkennen Jeruzalem als hoofdstad Palestina, zien geen bemiddelende rol VS meer in vredesproces met Israëlische bezetter

De Organisatie voor Islamitische Samenwerking heeft woensdag Oost-Jeruzalem als hoofdstad van bezet Palestina uitgeroepen en heeft de Verenigde Staten verzocht om zich terug te trekken uit het vredesproces. Ook dringen er bij de VS op aan om haar Jeruzalem besluit terug te draaien.

Advertentie

De OIC heeft ook andere landen gevraagd om Oost-Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Palestina. De Turkse president Erdogan, de Palestijnse president Abbas en OIC secretaris-generaal Dr. Yousef bin Ahmad Al-Othaimeen hielden na de top een gezamenlijke persconferentie over het besluit.

Abbas gaf aan dat de Palestijnen de VS niet langer kunnen accepteren als bemiddelaar in het vredesproces en dat de VS haar onafhankelijkheid heeft verloren. “We zullen bij de VN Veiligheidsraad vragen om vernietiging van de Amerikaanse beslissing om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen,” zei Abbas, terwijl hij erop wees dat alle andere 14 leden van de VN Veiligheidsraad behalve de VS het standpunt van Palestina ondersteunen.

Erdogan bekritiseert Israël en de VS voor roekeloze besluiten waarin ze zichzelf boven internationale wetgeving plaatsen. “Ik geloof dat we met dit historische besluit hebben laten zien dat we Jeruzalem niet hebben verlaten,” zei Erdogan. “Ik denk dat dit voorbeeld van eenheid over Jeruzalem een voorbeeld, een les en een waarschuwing zal zijn aan iedereen”, vervolgde hij.

Israëlische bezettingstroepen hebben bij protesten in Palestina tot dusver twee Palestijnen vermoord en honderden Palestijnen verwond.

Jeruzalem wordt sinds 1967 illegaal bezet door Israël, een oorlogsmisdaad dat onlangs gevalideerd werd door de Amerikaanse president Trump. Een overgrote meerderheid van alle landen in de wereld hebben zich tegen de VS en Israël gekeerd inzake de eenzijdige bezetting en annexatie van Jeruzalem.

De OIC heeft aangekondigd zich in te zullen zetten voor blijvende vrede gebaseerd op de twee-staten-oplossing met Oost-Jeruzalem als hoofdstad van Palestina. Ook wordt de VS volledig verantwoordelijk gehouden voor de consequenties wanneer deze beslissing niet teruggedraaid wordt, met inbegrip van verantwoordelijkheid voor het aanmoedigen van Israël als de bezettingsmacht die haar beleid van kolonialisme voortzet, evenals de etnische zuiveringen die het pleegt in de door haar bezette Palestijnse gebieden.

De Organisatie voor Islamitische Samenwerking is opgericht in 1969 en bestaat uit 57 lidstaten met een totale inwoneraantal van 1.6 miljard mensen.

Landen die deel uitmaken van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking.
Groen: lidstaat
Rood: waarnemend lid
Oranje: geschorst lid