Home Nieuws Islamitische gebedsoproep voor het eerst in 85 jaar in Ayasofya moskee

Islamitische gebedsoproep voor het eerst in 85 jaar in Ayasofya moskee

In de Ayasofya moskee weerklonk zaterdagochtend de islamitische gebedsoproep, voor het eerst in 85 jaar in de voormalige kathedraal uit de zesde eeuw.

Advertentie

In het gebouw in de historische wijk Sultanahmet was de oproep tot gebed te horen in de ruimte van de moskee en vanaf de minaretten na de heilige nacht van Laylat al-Qadr of Kadir Gecesi, die de eerste openbaring van het heilige boek de Koran aan de profeet Mohammed markeert.

De Ayasofya moskee zoals we die nu kennen, is gebouwd in het jaar 537 als de Hagia Sophia kathedraal van Constantinopel in het Oost-Romeinse Rijk. Na de verovering van de Byzantijnse hoofdstad in 1453 door de Ottomanen en de definitieve val van het Oost-Romeinse Rijk is de kathedraal omgedoopt tot en in gebruik genomen als moskee.

De Ayasofya moskee werd in 1935 omgedoopt tot een museum en staat op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Ayasofya2

Hoewel de oproep tot het gebed de afgelopen vier jaren te horen is geweest van de minaretten van de Ayasofya moskee, werd deze altijd omgeroepen vanaf een gebedsruimte op het grondgebied van het museum, in plaats van in de voormalige kathedraal en moskee zelf.

In recente jaren zijn er oproepen geweest om het gebouw weer in gebruik te nemen als moskee. De Griekse regering klaagde afgelopen maand over het reciteren van de Koran in het gebouw tijdens de Ramadan. Kritiek wat volgens de Turkse regering onacceptabel was. Zowel de AK-partij als de MHP willen de Ayasofya in ere herstellen en als moskee in gebruik nemen.

Ayasofya3

De oproep tot het gebed werd live uitgezonden tijdens een programma waaraan ook het hoofd van het directoraat voor Religieuze Zaken Mehmet Görmez deelnam. Görmez betitelde tijdens zijn tv-optreden de aanslag op Istanbul’s Atatürk vliegveld waarbij 44 mensen om het leven kwamen als onderdeel van een “Oorlog die gevoerd wordt tegen de islam”.

Hij zei dat islam ook onder de slachtoffers van terrorisme was. “Wat omkwam bij die aanslag zijn niet alleen levens, maar ook de hoogste waarden die we aan de mensheid hebben geschonken via de islam,” aldus Görmez.