Home Nieuws ISIS “we zullen de gijzelaars niets aandoen omdat ze Sunni zijn”

ISIS “we zullen de gijzelaars niets aandoen omdat ze Sunni zijn”

Photo: ISIS militants in Syria during a hostage

Eén van de 31 Turkse vrachtwagenchauffeurs die twee dagen geleden zijn ontvoerd door ISIS, na de inname van Mosul, heeft het nieuws over hun vrijlating van de hand gewezen en dat ze niet per 12 juni vrij zijn gelaten, terwijl de ISIS het publiek heeft gerustgesteld de gevangenen niets aan te zullen doen.

Advertentie

Zonder water en brood
“Ze houden ons nog steeds vast op een berg in het midden van de woestijn, zonder water en zonder brood. We bevinden ons in een ellendige situatie. Ze vertelden ons dat ze ons zouden executeren, als onze bedrijven niet het losgeld zouden betalen voor ons”, vertelde één van de vrachtwagenchauffeurs aan een Turkse krant vanmiddag per telefoon, onder voorwaarde dat hij anoniem zou blijven. Dit vanwege het veiligheidsrisico. “Onze levens zijn in gevaar hier. Kunnen onze 10 bedrijven niet ons losgeld betalen?” vroeg de chauffeur.

Er werd eerder gemeld dat bedrijven in Turkije onderhandelingen zouden hebben gevoerd met ISIL, waarbij ISIL $5.000.000,- vroeg voor de gegijzelde chauffeurs.

Onderhandelingen gaande
“Er zijn berichten in de media dat onze staatsburgers zijn vrijgelaten, maar we kunnen deze berichten niet bevestigen op dit moment,” vertelde een Turkse official aan Reuters. “We zijn aan het onderhandelen sinds gisteren om onze burgers vrij te krijgen en deze onderhandelingen zijn nog steeds gaande.”

8 Chauffeurs vrijgelaten vervolgens weer gegijzeld
Het hoofd van de Turkse Bond voor Vrachtwagenchauffeurs (UND), Çetin Nuhoğlu heeft ontkend dat de Turkse chauffeurs zijn bevrijd. “Acht chauffeurs zjin vrijgelaten [door ISIS] in de ochtend, maar een andere groep heeft hen gegijzeld,” zei hij.
Fatih Şener, een bestuurslid van het UND, zei dat de tweede groep die de 8 Turkse chauffeurs gegijzeld hebben, bestaat uit inwoners van de dorpen rondom Mosul’s ‘Thermal Power Plant’, waar de chauffeurs ook vastgehouden worden. “Losgeld onderhandelingen zijn nog steeds gaande via de mobiele telefoons van de Turkse chauffeurs,”, voegde Şener eraan toe.

We doen ze niets aan, ze zijn Sunni
Ondertussen heeft een woordvoerder van ISIS, de Koerdische nieuwswebsite Rudaw verteld dat ze de Turkse gegijzelden niets zullen aandoen. “We zorgen voor de veiligheid van deze diplomaten. Ze zullen terugkeren naar hun land. Er is geen reden om angstig te zijn, want ze behoren tot de Hanafi school van de Sunni-tak van Islam,” vertelde hij.