Home Nieuws ISIS-leider Baghdadi dood, Trump bedankt Turkije voor hulp bij de operatie

ISIS-leider Baghdadi dood, Trump bedankt Turkije voor hulp bij de operatie

ISIS-leider Abu Bakr Al Baghdadi is met een militaire operatie van de Amerikanen uitgeschakeld. Dat melden diverse bronnen zondag. Baghdadi’s dood is ook bevestigd door de Amerikaanse president Trump, die Turkije bedankte voor de samenwerking bij de operatie.

Advertentie

De Amerikaanse operatie vond plaats in Barisha, in Idlib, waar de ISIS-leider zich schuil hield. Volgens experts is Idlib niet de meest voor de hand liggende plaats voor Baghdadi, omdat oppositiegroepen in de regio ISIS niet gunstig gezind zijn en regelmatig ISIS-terroristen oppakken. Vermoed wordt dat Baghdadi zich in 2017 en 2018 door regime-gebied heeft kunnen verplaatsen naar Idlib.

Volgens Trump zou Baghdadi als een hond zijn gestorven in een tunnel waarin hij was gevlucht, samen met drie kinderen die hij had meegenomen. Baghdadi blies zichzelf vervolgens op, samen met de kinderen die hij met zich had meegenomen. Trump bedankte onder andere Turkije, tot twee keer toe, voor het faciliteren van de operatie. Acht helikopters zijn over Turks luchtruim gevlogen om de operatie uit te kunnen voeren.

Artikel loopt door onder de Tweets

Abu Bakr al Baghdadi verklaarde zichzelf in 2010 tot leider van de terreurgroep IS vanuit Irak en veroverde in 2014 grote delen van Irak en Syrië. Zes jaar daarvoor, in 2004, was Abu Bakr al Baghdadi nog een Amerikaanse gevangene in Camp Bucca, Irak, maar hij werd onder het regime van George W. Bush, later vrijgelaten. De hoogste adviseur van de Amerikaanse ambassadeur in Irak was op dat moment Brett McGurk, die zich in latere jaren inzette voor het normaliseren van de terreurbeweging PKK in Syrië.

ISIS voerde enkele terreuraanslagen uit in Europa, waaronder in de Bataclan in Parijs en op het vliegveld van Brussel. Die laatste aanslag had voorkomen kunnen worden, als Europese veiligheidsdiensten hadden geluisterd naar Turkse inlichtingen over één van de daders. ISIS heeft de meeste terreuraanslagen uitgevoerd in Turkije, waarbij honderden mensen om het leven kwamen.