Home Nieuws ISIS bestormt Turks consulaat gijzelt 48, Turks leger kan Mosul binnenvallen

ISIS bestormt Turks consulaat gijzelt 48, Turks leger kan Mosul binnenvallen


Woensdag zijn meer dan 900 militanten van de ISIS het Turks consulaat in Mosul binnengevallen en hebben in totaal 48 mensen ontvoerd.

Advertentie

48 Turken ontvoerd
Naast de consul generaal Öztürk Yılmaz, zijn er 14 medewerkers van het consulaat, 3 kinderen en 30 beveiligers van de bijzondere politie-eenheid Özel Harekat ontvoerd na de inval. Volgens het ministerie van buitenlandse zaken in Turkije is de gezondheid van de ontvoerden goed. De ontvoering komt een dag na de gijzeling van Turkse vrachtwagenchauffeurs in Mosul.

ISIS ondervraagt de ontvoerden
De ISIS heeft later in de middag een verklaring vrijgegeven over de gebeurtenis. ” Er is niemand ontvoerd, we houden deze mensen in een beveiligde omgeving, tot hun ondervraging is voltooid”, aldus een woordvoerder namens ISIS.

“Turkije maakt aanspraak Mosul, Kerkuk en Suleymaniye”
De vraag blijft of Turkije in deze nieuwe situatie bij haar zuiderbuur aanspraak zal maken op het ‘Misak-i Milli’ decreet. Turkije heeft het gebied rond Mosul en Kerkuk in 1926 met het ‘Misak-i Milli-verdrag’ afgestaan aan Irak met als voorwaarde dat het toegevoegd wordt aan de Iraakse eenheid en dat minderheden dezelfde burgerrechten en bescherming genieten als de burgers in de rest van het land en het gebied niet zal afsplitsen van Irak in welke hoedanigheid dan ook. De Turkse rechten op Mosul en Kerkuk die onder voorwaarden afgestaan zijn, komen hiermee nu in de actualiteit.  De ‘Misak-i Milli’ staat voor een nationale eed, die tijdens een geheime vergadering op 28 januari 1920 in werking is getreden en is op de openbare vergadering op 18 februari in Edirne per decreet aan de wereld kenbaar gemaakt.

Atatürk sprak erover
Mustafa Kemal Atatürk heeft voor het eerst op 1 mei 1920 tijdens een toespraak in het parlement gerefereerd aan het gebied en voor het laatst op 30 januari 1923. “De Misak-i milli’ strekt zich in het zuiden van Iskendurun, naar Antakya, Aleppo naar de Eufraat rivier, van daaruit naar Deyrizor en tot Mosul, Kerkuk en Suleymaniye in het oosten”.

Nuri Al-Maliki heeft beloofd het gebied weer in te zullen nemen
Zolang Irak het gebied niet herovert is het mogelijk dat Turkije het gebied binnenvalt om de bevolking, waaronder de Turkmenen en de Koerden, te beschermen. De Turkse legertop, ministers, de minister president en belangrijke strategen zijn momenteel in spoedberaad. De Iraakse president heeft vandaag in een persconferentie beloofd om het gebied weer in te nemen en de ISIS uit het gebied te verdrijven.

misaki-milli