Home Nieuws Iraakse Koerden kunnen salarissen weer betalen door handel met Turkije

Iraakse Koerden kunnen salarissen weer betalen door handel met Turkije

De autonome Koerdische Regio in Irak heeft in juni $479,36 miljoen dollar verdiend met het exporteren van olie naar Turkije. Dat meldt het Ministerie van Natuurlijke bronnen van de KRG aan ARA News maandag.

De Koerdische regering in Irak exporteerde volgens het bericht 15.427.074 vaten ruwe olie. Een gemiddelde van 514.236 vaten per dag die in juni door de pijplijn naar Ceyhan in Turkije zijn getransporteerd.

De inkomsten van de olieverkoop zullen tezamen met andere inkomsten worden gebruikt om de salarissen van de medewerkers van de Koerdische regering in Irak te betalen.

Getraind door Turkse Special Forces
Olie-exporten helpen de KRG om de salarissen van haar medewerkers te betalen tijdens de economische crisis, terwijl de Koerdische Peshmerga, waarvan een deel wordt getraind door Turkse commando’s, de strijd voortzetten tegen de terreurgroep ISIS. De KRG had moeite met het betalen van de salarissen van de medewerkers, nadat de centrale Iraakse regering in Bagdad het budget van de KRG had gekort en door de dalende inkomsten in verband met de lage olieprijzen.

In april verleende de Amerikaanse regering steun van $415 miljoen aan de KRG, uit angst dat het korten op de salarissen van de Peshmerga een negatief effect zou hebben op de strijd tegen ISIS.

Turkse noodhulp
In maart van dit jaar ontvingen de Koerden in Irak $200 miljoen aan financiële noodhulp van Turkije, nadat er 24 dagen geen olie meer getransporteerd kon worden door de Kirkuk – Ceyhan oliepijplijn vanwege een bomaanslag door de terreurbeweging PKK.

In mei exporteerde de KRG 15.904.271 vaten olie per dag, wat hen $315 miljoen opleverde na afdracht van gemaakte kosten á $75 miljoen.


ARA NEWS / Wladimir van Wilgenburg / AA / DutchTurks