Home Nieuws Iraakse journalist die schoenen gooide naar oorlogsmisdadiger George Bush gaat politiek in

Iraakse journalist die schoenen gooide naar oorlogsmisdadiger George Bush gaat politiek in

De Iraakse journalist die tijdens een persconferentie in 2008 een schoen naar de Amerikaanse oorlogsmisdadiger George W. Bush gooide, gaat strijden voor een zetel in het Iraaks parlement.

Advertentie

Tien jaar na het incident zegt de bekende schoengooier Muntazer al-Zaidi dat hij zich verkiesbaar stelt als onderdeel van een groep hervormers. al-Zaidi zegt dat het beperken van privileges van politici onderdeel van zijn campagne zal zijn, omdat politici er volgens hem dienen te zijn om de bevolking te dienen.

Zaidi werd veroordeeld tot drie jaar celstraf voor het aanvallen van een staatshoofd na het gooien van zijn schoenen naar oorlogsmisdadiger George W. Bush, die samen met de Blair- en Balkenende (CDA) regering mede-verantwoordelijk is voor miljoenen ontheemden en meer dan een miljoen doden in Irak na de illegale invasie van het land. Zijn straf werd in hoger beroep omgezet in 1 jaar en werd verminderd na goed gedrag.

Zaidi, die de schoenen in 2008 gooide, riep toen bij schoen 1: “Dit is een vaarwel kus van het Iraakse volk, jij hond” en bij schoen 2: “Dit is voor de weduwen, de weeskinderen en allen die zijn vermoord in Irak“.

Zaidi wil de Amerikanen nu confronteren met de misdaden die in zijn land zijn gepleegd tussen 2003 en 2011.

Als ik premier of president van Irak word, zal het eerste dat ik zal doen het vragen van Amerikaanse excuses aan alle Irakezen, compensatie voor de slachtoffers en voormalig president George W. Bush verantwoordelijk houden, zijn“, aldus Zaidi.

De Amerikanen stortten westerse landen in een illegale oorlog met Irak op basis van valse waarschuwingen dat Irak massavernietigingswapens had. Deze inlichtingen bleken onjuist te zijn, toen het land eenmaal in puin was geschoten.

Terugkijken: journalist Muntazer al-Zaidi gooide zeven jaar geleden zijn beide schoenen naar de oorlogsmisdadiger George W. Bush, die verantwoordelijk is voor miljoenen ontheemden en een half miljoen doden met de illegale invasie van Irak. De rokende puinhopen van vandaag zijn het nalatenschap van zijn regime. Schoen 1: "Dit is een vaarwel kus van het Iraakse volk, jij hond" en schoen 2: "Dit is voor de weduwen, de weeskinderen en allen die zijn vermoord in Irak". #WISIS #BushToICC

Geplaatst door DutchTurks.nl op woensdag 24 juni 2015

Sabah / DutchTurks