
Als in augustus de Armeense premier Nikol Pashinyan zijn leugens probeert af te steken tegenover BBC Hard Talk met Stephen Sackur over de status van Nagorno-Karabach, blijkt een simpele factcheck al voldoende om zijn standpunten onderuit te halen. Armenië is de bezettingsmacht in Nagorno-Karabach, dat formeel toebehoort aan Azerbeidzjan.
Met het afgelopen zondag opgelaaide conflict tussen Azerbeidzjan enerzijds en Armenië anderzijds in het door Armenië bezette Nagorno-Karabach, dat internationaal wordt erkend als Azerbeidzjaans grondgebied, worden de beelden van een interview in augustus tussen Pashinyan en Sackur weer veelvuldig gedeeld op sociale media.
“De naam Artsakh is al duizenden jaren oud,” probeert de 45 jarige Pashinyan het nog wanneer de ervaren Sackur meteen ingrijpt. “Meneer de premier, we kunnen niet door duizenden jaren van jullie geschiedenis gaan. Wat we wel kunnen doen is de realiteit van vandaag onder woorden brengen. De Algemene Vergadering van de VN heeft een resolutie aangenomen, die overduidelijk een onmiddelijke, complete en onvoorwaardelijke terugtrekking eist van alle Armeense troepen uit de bezette gebieden van de Azerbeidzjaanse Republiek. Dat komt van de Algemene Vergadering van de VN. Volgens internationaal recht zijn uw troepen een bezettingsmacht. U kiest ervoor om daar heen te gaan en te spreken over dat het territorium van u is. U bent duidelijk geen vredesstichter,” aldus Sackur.
Het gehele interview van 24 minuten vind je onderaan dit artikel.
Last month, Armenian Prime Minister Nikol Pashinyan appeared on the BBC’s HARDTalk with Stephen Sackur. pic.twitter.com/9YFMzw6jmf
— Fiery but peaceful Mike (@Doranimated) September 29, 2020
Het grensconflict tussen Azerbeidzjan en Armenië laaide afgelopen zondag op toen Armeense troepen Azerbeidzjaanse burgers en militairen aanvielen. Door de beschietingen zijn er elf Azerbeidzjaanse burgers om het leven gekomen en zijn 65 huizen onbewoonbaar verklaard. De Armeense bezetting van Nagorno-Karabach begon in 1991 en leidde tot etnische zuiveringen zoals in Khojaly (Hocali), waar Armeense troepen met behulp van het 366e Russische regiment het plaatsje binnenvielen en 613 burgers, waarvan 63 kinderen, 106 vrouwen en 70 ouderen op gruwelijke wijze vermoordden en post mortem verminkten. Intussen zijn er vier VN veiligheidsraad resoluties en twee resoluties van de Algemene Vergadering van de VN aangenomen waarin wordt geeist dat Armenië haar bezettingsmacht terugtrekt uit Azerbeidzjaans grondgebied.
Azerbeidzjaanse strijdkrachten maken onder andere gebruik van moderne dronetechnologie geïmporteerd uit Turkije tegen het Armeens bezettingsleger.
Azerbaycan Ordusu'na ait Bayraktar #TB2 SİHA'lar, Ermenistan'a ait askeri araçları vurmaya devam ediyor
Azerbaijan Armed Forces, is continuing to destroy military vehicles of the Armenian forces with aerial assaults conducted by Bayraktar #TB2 Armed UAVs. pic.twitter.com/judb8b1kNW
— Clash Report (@clashreport) September 28, 2020
Het gehele segment van de Armeense premier Pashinyan bij BBC Hard Talk kun je hieronder terugkijken.