Home Samenleving en Religie Integratie in het klein, Heracles Almelo supportersvereniging Sultans laat zien hoe het...

Integratie in het klein, Heracles Almelo supportersvereniging Sultans laat zien hoe het ook kan

Sinds het seizoen 2015/2016 zijn ze vaste gast bij Heracles. En al is dat nog niet zo veel mensen opgevallen, toch maken ze flink kabaal, zijn ze fanatiek en gaan ze tekeer: de Sultans. Een groep van tot nu toe een stuk of dertig, vijfendertig man, in leeftijd variërend van begin 20 tot midden 30 en allen van Turkse komaf. Heracles is daarmee de eerste club in de eredivisie met een allochtone supportersvereniging. Het doel van de Sultans: samen genieten van Heracles én sociaal-maatschappelijk een brug slaan.

Advertentie

Bekir Öztürk, 28 jaar en in het dagelijkse leven werkzaam als logistiek medewerker, is hun voorman. We praten met hem in een gebouw aan de Jan Steenstraat, in de Ossenkoppelerhoek, waar verschillende multiculturele verenigingen onderdak hebben. Hier komen ze voor de wedstrijd samen, drinken ze een glaasje fris of thee en lopen dan samen naar het stadion. Na de wedstrijd komen ze hier ook vaak weer samen.

GALATASARAY

Begonnen is het in de zomer van 2015. Bekir: ‘Ik had al wat met Heracles. Ik heb veertien jaar bij AVC gevoetbald en via de trainer ging ik elk seizoen wel enkele keren mee naar Heracles. Ik ben ook lid van de Nederlandse fanclub van Galatasaray en leider van de afdeling hier in het oosten. We bezochten wedstrijden in de Champions League, de laatste was tegen Braga, in Portugal. Uit heel Duitsland en Nederland kwamen de fans daarnaartoe. Maar op een gegeven moment dacht ik: waarom gaan we niet hier in Almelo wat organiseren, om samen met Turkse jongens naar Heracles te gaan, dat is ook een leuke club.’ Tegelijkertijd was, in de aanloop naar de opening van het vernieuwde stadion, Raymond Alfons druk bezig om nieuwe seizoenkaarthouders te werven. Zo stapte de supporterscoördinator onder meer bij een Turks koffiehuis in de Rohofstraat binnen. ‘Jullie zijn ook Almeloërs, jullie horen er ook bij,’ luidde zijn boodschap aan de daar aanwezige voetballiefhebbers. Zijn oproep bleek niet aan dovemansoren gericht. Een week later kreeg hij al een telefoontje of hij nog wat meer inschrijvingsformulieren voor seizoenskaarten langs kon brengen.

IN HUN BLOTE BAST

En zo stonden daar ineens op Q, het vak met de fanatieke aanhang, zo’n dertig man op de tribune die niemand ooit daarvoor had gezien. De Sultans noemden ze zich. Bekir: ‘Die naam hebben we heel bewust gekozen. Het is een Nederlands woord, dus begrijpelijk voor iedereen, en hij verwijst naar onze geschiedenis.’ Ze lieten zich meteen van hun fanatieke kant zien en stonden algauw in hun blote bast Heracles aan te moedigen. De vaste aanhang op Q keek er wel even van op. Wat overkwam ze nou, wie waren die gasten? Bekir: ‘In de rust kwamen mensen naar ons toe en raakten we aan de praat. Zo ontstond er een heel leuk contact, we hoorden er al snel helemaal bij.’ Raymond: ‘Het was een proces van integratie op kleine schaal, dat heel snel verliep. Echt mooi vond ik dat.’ Bekir en zijn vrienden nodigden de leden van de fanatieke aanhang uit voor een feest tijdens de Ramadan, wat letterlijk en figuurlijk goed in de smaak viel.

Foto: René Hummel voor Hart voor Heracles

TROUWEN

De Sultans werkten dat eerste seizoen aan hun pr met onder meer t-shirts met hun logo erop en een Facebookpagina. In het tweede, afgelopen seizoen
maakten ze wat dat betreft een pas op de plaats. Bekir: ‘Zo’n beetje de helft van onze jongens ging trouwen, ikzelf ook. Bij ons is dat een enorm gebeuren, we vieren niet een dag feest maar een paar dagen. Op mijn bruiloft kwamen wel vijfhonderd gasten. Dus je bent heel druk met voorbereidingen en je moet je huis voor elkaar maken, verbouwen, dat kostte allemaal veel tijd. Daarom besloten we even geen nieuwe leden aan te nemen maar eerst te zorgen dat alles organisatorisch goed stond. Nu, met weer een nieuw seizoen voor ons, gaan we onze Facebookpagina weer actief gebruiken en meer van ons laten horen.’ Wie lid wil worden, moet wel op vak Q komen staan. Bekir: ‘Dat is een voorwaarde. Als iemand ergens anders in het stadion zit en er zou wat gebeuren, dan worden wij erop aangekeken als-ie lid is van ons. Dat willen we niet. We willen er zicht op kunnen houden. Vandaar.’ De Sultans doen van zich spreken in de Turkse gemeenschap. Ze hebben iets losgemaakt. Bekir: ‘We merken dat langzamerhand meer mensen met een Turkse achtergrond de weg naar Heracles weten te vinden. Als er enkelen gaan, gaan er meer, zo werkt het. Wij vormen een brug naar Heracles toe. Ze worden trouwens niet allemaal lid van ons, vaders met zoontjes kiezen er bijvoorbeeld voor om op een rustiger plek in het stadion te gaan zitten.’

SOCIALE ACTIVITEITEN

De Sultans willen ook andere, sociaal- culturele activiteiten organiseren dan alleen gezamenlijk naar Heracles gaan. Bekir: ‘Er zijn jongens die van motoren houden, dus misschien gaan we ook motortrips organiseren. We willen mensen bij elkaar brengen.’ Verder zijn er plannen om in andere steden afdelingen van de Sultans op te zetten. Bekir: ‘Uit Deventer hebben we de vraag al gehad. Die jongens zien wat wij hier doen, dat spreekt ze aan. Als je mensen bij elkaar krijgt, kun je dingen ondernemen die je met een paar man niet zo gauw kunt ondernemen.’ De vereniging staat geheel op eigen benen en opereert zelfstandig en onafhankelijk.

TURKSE SPELER NAAR HERACLES

Natuurlijk zouden Bekir en zijn vrienden het toejuichen als Heracles eens een speler van Turkse komaf binnen zouden halen. ‘Dat zou fantastisch zijn. Je zag dat vorig seizoen bij Twente met de komst van Enes Ünal. Twente heeft toen een actie gedaan en 500 gratis tickets verspreid onder allerlei verenigingen. Dat heeft best effect gehad, na die actie zijn er mensen blijven komen.’

Tekst: Albert Vondeling
Foto’s: René Hummel

Dit artikel is verschenen in clubblad Frens van supportersvereniging Hart voor Heracles.