Home Nieuws Inspectie onderzoekt rol politie en reclassering bij dood Humeyra

Inspectie onderzoekt rol politie en reclassering bij dood Humeyra

De Inspectie voor Justitie en Veiligheid gaat de rol van de politie en reclassering onderzoeken in aanloop naar de moord op de 16-jarige Humeyra. Humeyra werd afgelopen dinsdag doodgeschoten voor het Designcollega in Rotterdam door de gewelddadige stalker Bekir E.

Bekir E. stond op het moment van de moord onder toezicht van reclassering en had al een veroordeling aan zijn broek. De moordverdachte werd afgelopen zomer nog veroordeeld voor het mishandelen en bedreigen van Humeyra en kreeg een celstraf en een contactverbod opgelegd.

Bekir E. kreeg het contactverbod gedurende zijn proeftijd van twee jaar op straffe van een celstraf als hij de bijzondere voorwaarden van zijn veroordeling verbrak. Deze voorwaarden overtrad hij vorige week toen hij contact zocht met Humeyra en haar een dreigende foto opstuurde van zichzelf met daarop twee vuurwapens. Één van de vuurwapens gebruikte hij vervolgens om Humeyra van het leven te beroven. Uit het vonnis van afgelopen zomer blijkt ook dat Bekir E. niet durfde te verschijnen op de rechtszitting, een gewelddadig verleden heeft en afhankelijk was van softdrugs en alcohol.

De inspectie onderzoekt nu hoe reclassering en politie hun taken hebben uitgevoerd. Ook wordt gekeken naar hoe andere instanties hun werk hebben gedaan. Publiekelijk is er veel kritiek op het optreden van bevoegde instanties. Zij houden hen verantwoordelijk voor het laconieke optreden na de doodsbedreigingen, die hebben geleid tot de dood van de 16-jarige Humeyra.

Donderdag werd voor Humeyra het begrafenisgebed gehouden in de Rotterdamse Mevlana moskee en vrijdag is ze begraven in de Turkse stad Karaman, waar de Ergincanli familie vandaan komt.

Hümeyra Cenaze Töreni Mezarlık

Geplaatst door Karaman op Vrijdag 21 december 2018