Home Nieuws Insiders slaan alarm: NOS, Trouw en Volkskrant verrechtsen in rap tempo

Insiders slaan alarm: NOS, Trouw en Volkskrant verrechtsen in rap tempo

Insiders slaan de afgelopen week alarm tegenover het magazine *One World over het rappe tempo waarin de NOS, Trouw en de Volkskrant aan het verrechtsen zijn.

Advertentie

Volgens ex-Volkskrant redacteur Jeroen Trommelen is het geen geheim dat de Volkskrant naar rechts is opgeschoven, parallel aan de verrechtsing in de samenleving. Trommelen zegt dat het doelbewust beleid is om op zoek te gaan naar rechtse en zelfs ultrarechtse geluiden. In zijn tijd bij de krant zou het redactiestatuut aangepast zijn en het ‘expliciete doel om op te komen voor de verdrukten en ontrechten in de samenleving’ is verdwenen. 119 redacteurs stemden voor het schrappen van die tekst uit het redactiestatuut, één persoon onthield zich van de stemming, terwijl twee personen voor het behoud van die doelstelling waren.

“Opkomen voor verdrukten onbruikbaar criterium”

Volkskrant hoofdredacteur Philippe Remarque herkent zich niet in de kritiek en noemt het een modernisering. Het opkomen voor ontrechten en verdrukten in het redactiestatuut noemt hij een onbruikbaar criterium. De Volkskrant kenmerkt zich de laatste jaren als een spreekbuis dat extreemrechts salonfähig heeft helpen maken. Overigens is de verrechtsing bij de Volkskrant niet onder Philippe Remarque begonnen. De Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes, momenteel voorzitter van de redactieraad van One World, was van 1995 tot 2010 hoofdredacteur van de krant. Onder zijn leiding droeg de Volkskrant bij aan het stigmatiseren van moslims in de nasleep van de terreuraanslagen op de Twin Towers in New York op 11 september 2001.

Een insider bij Trouw die anoniem wenst te blijven zegt dat hij/zij is gestopt omdat de krant langzaamaan is opgeschoven naar feitenvrij mee-hijgen uit angst om afgeschilderd te worden als links. De adjunct-hoofdredacteur van Trouw herkent zich ook niet in de kritiek en ergert zich vooral aan het feit dat One World gebruikmaakt van een anonieme bron.

Munitie voor populisten

Op de NOS-redactie is het niet veel anders. De verrechtsing is daar in alarmerende tempo ingeslagen. Redacteurs die onderwerpen wel tot op de bodem willen uitzoeken en tegen de verrechtsing en het populisme in willen gaan, leggen het vaak af tegen redactiechefs. Ook gaan redacteurs kritiekloos mee in het platte populisme van rechtsextremisten en voorzien ze populisten van munitie. Zo werd geschreven in de rechtszaak tegen de Friezen die illegaal een snelweg blokkeerden om een legitieme demonstratie tegen te houden, dat ook de anti-Zwarte piet demonstranten ‘voor de rechters stonden’, terwijl zij daar als benadeelde partij waren.

Oud-medewerker NOS doorbreekt stilte

Turkse lezers zijn zich al langer bewust van de malicieuze propaganda bij bovengenoemde nieuwsorganisaties. De kwestie van de vermoorde Saudi Arabische journalist Khashoggi bracht dit gegeven nog wel het meest naar voren.

De paleiswachten van Mohammad “Vriend van Israël” bin Salman en de moord in het consulaat

* One World werd van 2011 tot 2018 gefinancierd door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar moet vanaf begin dit jaar financieel op eigen benen staan.