Home Nieuws Amerikaanse inlichtingendienst CIA wil af van president Maduro in olierijk Venezuela

Amerikaanse inlichtingendienst CIA wil af van president Maduro in olierijk Venezuela

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA spant zich in voor regime change in Venezuela en wil de democratisch gekozen president Nicolas Maduro afzetten. Dat zegt CIA-directeur Mike Pompeo.

Advertentie

Pompeo zegt in een verklaring dat hij hoopvol is over een transitie in Venezuela en dat de inlichtingendienst CIA haar best doet om de dynamiek in het land te begrijpen. De uitspraken van Pompeo dateren van eind juli.

CIA-directeur Pompeo voegde daaraan toe: “Ik was een week geleden in Mexico City en in Bogota toen we het voor het laatst over dit onderwerp hadden, waarbij ik wilde dat ze begrepen welke dingen zij konden doen om een betere uitkomst te krijgen voor hun deel van de wereld en ons deel van de wereld“.

Maduro eiste op zijn beurt dat de regeringen van Mexico en Colombia duidelijkheid verschaffen over de verklaringen van de CIA-directeur Pompeo waarin “De CIA en de Amerikaanse regering direct samenwerken met de Mexicaanse en Colombiaanse regering om de grondwettelijke regering van Venezuela omver te werpen en in te grijpen in ons geliefde Venezuela“.

De regering van Venezuela heeft op dit moment niet alleen last van externe bemoeienis, maar kampt ook met voedsel- en medicijntekorten, hyperinflatie en burgerlijke ongehoorzaamheid.

Venezuela is interessant voor de Amerikanen vanwege haar ruwe grondstoffen. Het land bezit 24,8% 1 van alle ruwe oliereserves ter wereld, gevolgd door Saudi Arabië (22,1%), Iran (12,9%) en Irak (11,8%).

Het land dat de grootste bedreiging voor de wereldvrede vormt is:

View Results

Laden ... Laden ...

Hoewel het ongewoon is dat een CIA-directeur erkent dat er bemoeienis is in binnenlandse aangelegenheden van andere landen, zijn coup-plotten geen nieuw begrip voor de inlichtingendienst. In 1953 orkestreerde de CIA een coup in Iran waarbij de democratisch gekozen premier Mohammed Mossadegh werd afgezet. In 1954 werd de president van Guatemala Jacobo Arbenz afgezet door de CIA. In 1964 werd de democratisch gekozen regering van linkse signatuur van de Brazilaanse president Joao Goulart omvergeworpen door de Amerikanen. In 1973 werd de democratisch gekozen leider van Chili, Salvador Allende omvergeworpen door generaal Augusto Pinochet. Voordat Allende aan de macht kwam, gaf de toenmalige Amerikaanse president Nixon het bevel om de Chileense economie te laten creperen om zodoende te voorkomen dat Allende werd verkozen. De CIA maakte ook propaganda ten gunste van Pinochet. Ook de rol van de geheime dienst CIA bij couppogingen in de Dominicaanse Republiek, Congo en Zuid-Vietnam zijn eerder aangetoond.