Home Opinie “Inlichtingen AIVD niet naar Tweede Kamer, wel naar pro-Israël lobby CIDI”

“Inlichtingen AIVD niet naar Tweede Kamer, wel naar pro-Israël lobby CIDI”

Informatie van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdiensten zijn niet aan de Kamer verstrekt, maar wel beland bij de pro-Israël lobby CIDI. Dat schrijft SP-Kamerlid Ronald van Raak vrijdag in een artikel.

Advertentie

Van Raak vroeg naar eigen zeggen in 2007 aan toenmalig PvdA-minister Guusje ter Horst in een discussie over een toename van het aantal salafisten in Nederland of ze inzicht kon verschaffen over de omvang van het probleem. De minister wilde volgens van Raak weinig kwijt over het probleem. Zelfs op een vraag over hoeveel salafistische jongerenpredikers er in Nederland actief waren werd niet geantwoord, omdat het geheim zou zijn.

Tot zijn ontsteltenis schrijft van Raak dat hij enkele weken daarna een “Israël nieuwsbrief” van het CIDI in zijn postvak kreeg waarin stond dat er zo’n 20 salafistische jongerenpredikers aanwezig waren in Nederland. Het SP-Kamerlid schrijft ‘Not amused’ te zijn. “In de Kamer iets tot geheim verklaren, maar het wel aan het CIDI vertellen”, aldus van Raak.

Het CIDI zou zich volgens een verklaring gebaseerd hebben op gegevens van de AIVD. Van Raak vraagt zich terecht af hoe zij deze informatie in handen hebben gekregen. Een zaak die tot op de dag van vandaag niet opgehelderd is. Is er sprake van een lek in de Veiligheidsdiensten? Dit is zeker een zaak die het verdient om uitgezocht te worden in het belang van onze nationale veiligheid.