Home Nieuws Indoctrinatie “Turkse politie haat Koerden” in VMBO-lesboek Malmberg

Indoctrinatie “Turkse politie haat Koerden” in VMBO-lesboek Malmberg

Aan leerlingen VMBO-BK leerjaar 2 die les krijgen uit het boek Dwars door Europa van uitgeverij Malmberg worden voorbeelden getoond waarin wordt gesuggereerd dat de Turkse politie een hekel heeft aan Koerden. Het is niet de eerste keer dat de uitgeverij Malmberg in opspraak raakt vanwege onjuistheden in haar curriculum.

Advertentie

Op bladzijde 67 van het boek wordt door een stripfiguur met de naam Mehran valselijk gesuggereerd dat de Turkse politie een hekel heeft aan Koerden.

Ik ben een Koerd. De Turkse politie heeft een hekel aan Koerden. Wij worden zomaar opgepakt en mishandeld“.

Op dezelfde bladzijde wordt gesuggereerd dat de burgemeester van Izmir op illegale wijze zijn macht heeft misbruikt om een huis te bouwen op een stuk grond dat van een ander was.

Ik had grond in Izmir gekocht. Daar moest ons nieuwe huis op komen. Maar ik kreeg geen bouwvergunning. Toen heb ik de grond verkocht. Nu bouwt die burgemeester op die grond een huis,” aldus een fictieve Mehmet.

Malmberg is een uitgeverij die eerder al in opspraak is geraakt vanwege omstreden passages in haar lesboeken. Zo bevatte de methode Blikopener, maatschappijleer voor de VMBO-bovenbouw, geschreven door docent geschiedenis en maatschappijleer Sander Groen en Marlies Hagers, een passage over de islam als “Een godsdienst die regelmatig in het nieuws komt die oproept tot haat tegen andersdenkenden”. Malmberg gaf toen aan dat het boek in 2017 uit de handel zou worden gehaald.