De Nederlands-Brits-Duitse uraniumverrijker Urenco, wiens hoofdkantoor zich in het Verenigd Koninkrijk bevindt, maar waarvan de productie sinds de jaren zeventig in het Twentse Almelo plaatsvindt, heeft wederom alarm geslagen.
Oorzaak is het incident dat afgelopen vrijdag plaatsvond bij Stable Isotopes dat onderdeel is van Urenco. Omstreeks half elf kwam er, door onbekende redenen, een hoeveelheid germaniumfluoride vrij. De hoeveelheid van de vrijgekomen germaniumfluoride, die door contact met vochtige lucht omgevormd is tot waterstoffluoride, is eveneens onbekend. Zeven mensen, waarvan vijf brandweerpersoneel en twee Urenco-medewerkers, zijn per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. Het brandweerpersoneel heeft waterstoffluoride, dat als oplosmiddel wordt gebruikt, ingeademd.
Het is niet de eerste keer dat er aan de noodbel word getrokken bij Urenco. 10 maanden geleden werd er een uraniumlek ontdekt. De radioactieve straling die in augustus vorig jaar vrijkwam heeft tot ophef geleid. Minister Melanie Schultz van Haegen van infrastructuur en milieu merkt in haar antwoord, op de Kamervragen van de SP fractie op, dat er geen mensen zijn blootgesteld aan radioactieve straling en er zodoende geen behoefte is voor nazorg voor de medewerkers: “Het incident is keurig door Urenco afgehandeld”. De ruimtes waar het uranium wordt verwerkt, werd na het incident uit voorzorg ontruimd en de productie stopgezet. De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming is op de hoogte gesteld van het voorval.
Hoe nu verder? Doorgaan, verkopen of sluiten?
De besprekingen over de mogelijke privatisering van het staatsbedrijf Urenco, die sinds 2013 lopen, zijn inmiddels beëindigd. Urenco wordt voorlopig niet verkocht. Nederland heeft een derde van de aandelen van Urenco. De overige aandelen zijn gelijk onder Groot-Brittannië en Duitsland verdeeld. Aangezien de productiehal van Urenco in Nederland is gevestigd stelt Nederland, met het oog op veiligheid, hardere eisen op aan de koper dan Groot-Brittannië en Duitsland. Gevolg is dat de uraniumverrijker, die jaarlijks ruim 1 miljard Euro aan omzet maakt, gedwongen de verkoopprijs moet laten zakken. De hoogste prijs vragen en keiharde eisen stellen gaat namelijk niet samen. De bezorgde burger geeft op social media aan dat de Chinese ondernemers en Russische oligarchen de verkoop van Urenco als een buitenkans zien om achter onze kennis te komen.

De Vredes- En Duurzaamheids Activiteiten Netwerkstad uit Enschede, in het kort actiegroep VEDAN, vindt dat Urenco zijn deuren moet sluiten voordat er weer ongelukken uitbreken zoals eerder gebleken. Vredesactivist Schaake van Vedan refereert naar de kernramp van Fukushima (2011). “In landen in Centraal Azië is kernenergie booming. Dat zijn ook landen die het misschien met de veiligheid niet zo nauw nemen. Kijk naar Fukushima. Urenco verrijkt het uranium voor een derde van de centrales in de wereld”, meent Schaake.
Bron: RTVOOST