Home Nieuws In Rotterdam mogen terreursympathisanten en neonazi’s demonstreren, geen anti-racisten

In Rotterdam mogen terreursympathisanten en neonazi’s demonstreren, geen anti-racisten

Donderdagavond gaat de neonazi-beweging PEGIDA met toestemming van burgemeester Aboutaleb en de voltallige Rotterdamse raad (met uitzondering van DENK) een varken roosteren voor de Laleli-moskee in Rotterdam. Een actie bedoeld om moslims te provoceren en haat te zaaien. De boodschap is duidelijk: In Rotterdam mogen terreursympathisanten en neonazi’s demonstreren, maar geen anti-racisten.

Advertentie

Voor de demonstratie is een grote politiemacht uitgetrokken om de openbare orde te bewaken. Hoewel DENK twee weken geleden een motie had ingediend om de demonstratie te verbieden, werd de motie door geen enkele Rotterdamse partij ondersteund.

Volgens Aboutaleb en de raad zou het in strijd met de wet zijn om een demonstratie te verbieden, omdat het recht op demonstratie ligt verankerd in de Grondwet. Andere gemeenten zoals Den Haag, Gouda, Arnhem en Utrecht weigerden PEGIDA toestemming voor een dergelijke provocatieve haatmanifestatie.

Aboutaleb wierp zich eerder op als voorvechter van het demonstratierecht van sympathisanten van de terreurbeweging PKK in de stad, maar ontnam hij in november 2016 dat recht van mensen die wilden demonstreren tegen de karikatuur Zwarte Piet. Demonstranten in Rotterdam werden toen opgepakt en hardhandig in een politiebus geslagen. Zelfs een advocaat werd zonder excuus gearresteerd en vastgezet. Volgens Amnesty, die de burgemeester en de politiechef een brief stuurde, verbood Aboutaleb buiten zijn bevoegdheden om de demonstratie.

Vorig artikelPvdA-leider Asscher: als Erdogan wint, moet EU deur dichtgooien voor Turkije
Volgend artikelPEGIDA demonstratie afgeblazen nadat mensenmassa zich verzamelde bij Rotterdamse Laleli moskee