Home Nieuws Imamoglu beklaagt zich in Frankrijk over Turkije

Imamoglu beklaagt zich in Frankrijk over Turkije

De kersverse CHP-burgemeester van Istanbul Ekrem Imamoglu heeft zich afgelopen week beklaagd over het feit dat de overheid interim-burgemeesters heeft aangesteld in steden waar gemeentes steun verlenen aan de terreurorganisatie PKK.

Advertentie

Imamoglu sprak op een congres voor plaatselijke en regionale besturen in Frankrijk en zei dat er door ‘sommige politieke partijen’ geen onderscheid moet worden gemaakt tussen partijen met verschillende ideologieën, die uiteenlopende achterban hebben. Imamoglu zegt dat het hanteren van verschillende meetlatten voor partijen ontoelaatbaar is.

“Dat er burgemeesters van hun positie worden ontheven en worden vervangen door interim-bestuurders en een deel wordt gearresteerd is een schending van de beginselen van de rechtsstaat. Het ontslaan van burgemeesters druist in tegen de waarden van democratie, onze huidige wetgeving en internationale verdragen waarbij Turkije partij is,” aldus Imamoglu. Burgemeester Imamoglu vindt dat burgemeesters niet zomaar ontheven mogen worden van hun functie, zoals het geval was bij gemeentes in het zuidoosten van Turkije, waarbij gemeentes (logistieke) steun verleenden aan de terreurorganisatie PKK, maar dat rechters zouden moeten oordelen over het ontheffen van burgemeesters.

Op sociale media is veel kritiek op de burgemeester van Istanbul, omdat hij in het buitenland Turkije bekritiseert. Velen halen voorbeelden aan van andere politici die pertinent weigeren om hun land te bekritiseren in het buitenland, zoals de Democraat Nancy Pelosi. Ook de Turks-Armeense journalist Hrant Dink sprak zich in zijn leven uit tegen Turken die zich in Europa gaan beklagen over Turkije en daar maar al te graag een podium voor krijgen aangeboden. Ook wordt verwezen naar Catalaanse leiders die in Spanje zijn vastgezet zonder dat er sprake is van terrorisme. Terwijl in Turkse gemeentes waar interim-bestuurders zijn aangesteld aantoonbare logistieke steun is verleend door de lokale overheid aan de terroristische organisatie PKK, zoals het gebruik van gemeentevoertuigen om PKK-bermbommen te planten.