Home Nieuws Illegale joodse kolonisten vernietigen 1.200 olijfbomen

Illegale joodse kolonisten vernietigen 1.200 olijfbomen

HEBRON – Illegale Israëlische kolonisten hebben op zaterdag ongeveer 1.200 olijfbomen vernietigd in de buurt van al-Shuyukh ten noorden van Hebron. Het is de derde keer in korte tijd dat kolonisten van de Israëlische bezettingsmacht het gemunt hebben op de olijfbomen die voor veel Palestijnen in de regio een bron van inkomsten is en zorgt voor hun levensonderhoud.

Advertentie

Lokale activist Ahmad al-Halayqa vertelde tegenover de Palestijnse nieuwswebsite Ma’an dat Israëliërs uit de nabijgelegen nederzetting Asfar, ook wel bekend als Metzad, het dorp binnen vielen en 1.200 bomen hebben vernietigd.

Hij zei dat alle vernietigde bomen recentelijk waren geplant na een soortgelijke aanval door kolonisten uit dezelfde illegale Israëlische nederzetting.

“De bomen in het gebied behoorden tot de lokale Palestijns boer, Muhammad Abu Shanab al-Ayaydah”, voegde hij eraan toe.

Al-Halayqa vertelde dat de Asfar nederzetting is gelegen op land in beslag genomen door de Israëlische autoriteiten van de Palestijnen in al-Shuyukh en dat de joodse kolonisten hun land willen uitbreiden door wederom een illegale overname van Palestijns land waar de olijfbomen waren geplant.

Het vernietigen van olijfbomen is voor de kolonisten een manier om Palestijnen uit hun huizen te dwingen en hun land in beslag te nemen voor de bouw van illegale nederzettingen, omdat het verlies van een inkomstenbron voor Palestijnen een jaar van ellende betekent.

Als de aanvallen van joodse kolonisten frequent genoeg zijn en de Palestijnen niet langer regelmatig toegang hebben tot hun bomen, beargumenteren kolonisten dat de Palestijnen hun bezittingen hebben achtergelaten en rechtvaardigen ze daarmee een verdere inname van Palestijns land.

Sinds 1967 hebben Israëliërs ongeveer 800.000 olijfbomen ontworteld in de bezette Westelijke Jordaanoever, volgens een gezamenlijk verslag van de Palestijnse Autoriteit en de Applied Research Institute Jeruzalem.

De olijf-industrie zorgt voor het levensonderhoud van ongeveer 80.000 gezinnen op de bezette Westelijke Jordaanoever.
Systematisch kolonistengeweld tegen Palestijnen en hun eigendommen in de bezette Westelijke Jordaanoever wordt genegeerd door de Israëlische autoriteiten. Er wordt zelden ingegrepen om de gewelddadige aanvallen te stoppen of de daders te vervolgen.

In 2014 waren er 324 gevallen van kolonistengeweld tegen Palestijnen in de door Israël illegaal bezette Westelijke Jordaanoever, volgens de VN.