Home Nieuws Hoe de illegale Amerikaanse invasie van Irak leidt tot baby’s met aangeboren...

Hoe de illegale Amerikaanse invasie van Irak leidt tot baby’s met aangeboren afwijkingen

Uit een nieuwe studie waarvan de bevindingen binnenkort zullen worden gepubliceerd in het academisch tijdschrift Environmental Pollution, blijkt dat er een verband is tussen het gebruik van munitie met verarmd uranium door de Amerikanen in Irak en het risico op geboorteafwijkingen bij Iraakse baby’s.

Advertentie

Na de illegale invasie van Irak door de Amerikanen werden in het land zo’n 500 Amerikaanse militaire bases opgetuigd, waarvan velen een gezondheidsrisico vormden voor de burgerbevolking in Iraakse steden, door bijvoorbeeld open vuurpitten en de opslag van Amerikaanse wapens met verarmd uranium.

Militaire basissen van de illegale Amerikaanse bezettingsmacht in Irak.

Één van deze bases is de Tallil luchtmachtbasis nabij de Iraakse stad Nasiriya. De stad werd gedurende beide Amerikaanse invasies van Irak gebombardeerd. Op de luchtmachtbasis werden na 2003 open vuurpitten in gebruik genomen. Op onderstaande foto zijn baby’s te zien die geboren zijn tussen augustus 2016 en september 2016 van ouders die doorlopend in Nasiriya hebben gewoond. De baby’s hebben zichtbare geboorteafwijkingen zoals: Anencefalie (A1, A2, B), afwijkingen aan de onderste ledematen (C), hydrocephalus of waterhoofd (D), spina bifida of open rug (E) en meervoudige afwijkingen (F,G,H).


De conclusie is niet verrassend voor mensen die de illegale invasie van Irak en de gevolgen nauwgezet hebben gevolgd. Het Sociale Media account Fallujah Birth Defects publiceert al sinds 2017 beelden van baby’s met een geboorteafwijking in Fallujah. De stad heeft een hoge prijs moeten betalen door haar verzet tegen de Amerikaanse bezetting. Volgens een studie uit 2010 blijkt dat nieuwe geboorteafwijkingen, kanker- en leukemie-diagnoses in Fallujah explosief zijn toegenomen na 2004, veel meer dan het geval was nadat de Amerikanen massavernietigingswapens afwierpen op de burgerbevolking van Hiroshima en Nagasaki.

In de studie uitgevoerd in Nasiriya wordt een inverse relatie ontdekt tussen de woonafstand tot de Tallil luchtmachtbasis en het risico op geboorteafwijkingen, evenals de hoeveelheid thorium en uranium in het haar van een persoon. Er is een verband ontdekt tussen de aanwezigheid van uranium en thorium, een afvalproduct van verarmd uranium, en geboorteafwijkingen. De studie die is uitgevoerd nabij de Tallil luchtmachtbasis is uniek, omdat het de eerste is die is gedaan nabij één van de vele basissen van de Amerikaanse bezettingsmacht in Irak.

De Amerikanen vielen Irak binnen onder het valse voorwendsel van betrokkenheid bij 9/11 en de leugen dat Irak zou beschikken over massavernietigingswapens. Het gebruik van munitie met verarmd uranium in een illegale oorlog komt kortweg neer op oorlogsmisdaden, maar geen enkele Amerikaan is tot op de dag van vandaag verantwoordelijk gehouden en voor het Internationale Strafhof gebracht. Dat komt omdat de VS geen onderdeel is van de ICC en haar handtekening onder het Rome Statute of the International Criminal Court nooit heeft geratificeerd en zelfs heeft teruggetrokken. In 2002 namen de Amerikanen de American Service-Members’ Protection Act aan, waarin onder andere staat dat de Amerikaanse president het Amerikaanse leger kan inzetten om Amerikaanse militairen die vast worden gehouden door het Internationaal Strafhof in Den Haag te bevrijden. De Protection Act werd daarom The Hague Invasion Act genoemd.

Hoe lang de wereld nog kan blijven wegkijken voor de illegale Amerikaanse oorlogen en de gevolgen daarvan voor het menselijk leven en het milieu, blijft gissen. Zolang deze brute misdaden tegen de menselijkheid zonder gevolgen blijft, is er voorlopig weinig licht aan de horizon.