Home Nieuws Ilhan Omar onder vuur om benoemen van invloed Israël-lobby op Amerikaanse politiek

Ilhan Omar onder vuur om benoemen van invloed Israël-lobby op Amerikaanse politiek

Amerikaans congreslid Ilhan Omar wordt aangevallen door zowel Republikeinen als Democraten voor het uitdragen van de waarheid over de Israël-lobby. Omar durft het aan om het politiek establishment uit te dagen door harde feiten over de invloed van de Israël-lobby te benoemen.

Advertentie

Omar, het Somalisch-Amerikaans congreslid, is al langere tijd het mikpunt van de Israël-lobby vanwege het feit dat ze samen met haar Palestijns-Amerikaanse ambtgenoot Rashida Tlaib opkomt voor de Palestijnen en de BDS-beweging steunt. Ook benoemt ze veelvuldig de invloed van Israël en de Israël-lobby op de Amerikaanse politiek, tot groot ongenoegen van politici die in de zak van AIPAC en andere Israëlische lobbyorganisaties zitten.

Omar reageerde afgelopen weekend op een verhaal over de Republikeinse politicus Kevin McCarthy die Omar en Tlaib ‘Wil straffen vanwege haar kritiek op Israël’. Journalist Glenn Greenwald Tweette “Het is schokkend hoeveel tijd Amerikaanse politici besteden aan het verdedigen van een buitenlandse natie, zelfs als dat betekent dat ze het recht op Vrije Meningsuiting van Amerikanen aanvallen“, waarop Omar reageerde met “Het draait allemaal om de Benjamins (Benjamins = $100 dollar biljetten) baby,” doelend op de miljoenen dollars die Israëlische organisaties stoppen in het beïnvloeden van politieke besluitvorming in de VS.

https://twitter.com/IlhanMN/status/1094747501578633216

The Forward redacteur Batya Ungar-Sargon, die bekendstaat als een liberaal, noemt de opmerking van Omar daarop ‘Een antisemitische trope’, terwijl Omar slechts feiten benoemt. Chelsea Clinton, de dochter van, steunt Ungar-Sargon in haar aanval op Omar.

Omar krijgt ook bijval van Joodse Amerikanen zoals Greenwald en Dan Cohen, die vindt dat Israël niet alle joden vertegenwoordigt.

Andere prominenten reageren met feiten die Omar’s bevindingen ondersteunen. De Israël-lobby geeft miljoenen dollars uit om besluitvorming in de VS te beïnvloeden en is doodsbenauwd van politici zoals Omar en Tlaib die zich niet laten omkopen of intimideren zoals men dat in Washington gewend was van jonge politici die de politieke arena normaliter niet betraden zonder endorsement van AIPAC.

Electronic Intifada/DutchTurks