Home Nieuws “Humanitaire catastrofe en financiële last voor Duitsland na wetsvoorstel Armeense kwestie”

“Humanitaire catastrofe en financiële last voor Duitsland na wetsvoorstel Armeense kwestie”

De enige Duitse politicus die ‘nee’ stemde tegen de resolutie die de Armeense slachtoffers van de burgeroorlog en de daarop volgende relocatiemaatregelen in het Ottomaanse rijk als een genocide betitelt, heeft gezegd dat het niet de taak van de Bondsdag is om historische gebeurtenissen in andere landen te beoordelen.

Advertentie

Bettina Kudla, een parlementslid van Angela Merkel’s CDU, heeft na de stemming op 2 juni een verklaring op haar website geplaatst.

“Het is niet de taak van het federale parlement om historische gebeurtenissen die in andere landen hebben plaatsgevonden te evalueren. In de resolutie die is voorgelegd aan het parlement, was er ook geen beoordeling van historici waarin aan wordt getoond dat het om een genocide gaat,” aldus de verklaring.

“Het is nog niet mogelijk om de politieke en financiële gevolgen van het aannemen van deze resolutie te zien,” voegde ze eraan toe.

Als enige van de 631 parlementariërs die NEE hebben gestemd, gaf Kudla aan dat de stemming de relatie tussen Turkije en Duitsland ernstig zal kunnen schaden.

“Dit zal ook de vluchtelingendeal schaden die getekend is tussen Turkije en de EU. Dit zal de oplossing voor zowel de vluchtelingencrisis als de migrantenkwesties bemoeilijken. Het ineenstorten van de deal tussen Turkije en de EU zal zeer ernstige humanitaire consequenties met zich mee kunnen dragen en een grote financiële last kunnen worden voor Duitsland,” voegde ze eraan toe.

Ze sprak ook beschuldigingen tegen Duitsland tegen. Kudla zegt dat het Duitse rijk niet als ‘een partner in crime’ beschouwd moet worden voor de doden in 1915.

“Het is niet accuraat om tot de conclusie te komen dat het Duitse Rijk een partner in crime was bij de Armeense deportaties. In de resolutie wordt niet gesproken waar deze verantwoordelijkheid vandaan komt,” voegde ze eraan toe.

Yerevan, heeft lang gezocht naar internationale erkenning voor alleen de Armeense doden die zijn gevallen in de burgeroorlog en de daarop volgende relocatiemaatregelen als zijnde “een genocide”, maar Ankara werpt die claim verre van zich en beschrijft de gebeurtenissen als een collectieve tragedie waarbij evenveel Turken en Armeniërs de dood vonden.