Home Nieuws Hugo Kuijper ontkent betrokkenheid nazibedreiging moskee, maar vindt onthoofde pop wel kunnen

Hugo Kuijper ontkent betrokkenheid nazibedreiging moskee, maar vindt onthoofde pop wel kunnen

Hugo Kuijper van de rechts-extremistische actiegroep Rechts in Verzet zegt tegen AT5 dat een onthoofde pop wat hem betreft moet kunnen. Kuijpers staat bekend om zijn verleden als betoger bij demonstraties van het neonazistische NVU en als kopstuk van de Zwarte Pieten-actiegroep die onlangs een basisschool binnendrong en verkleed als Zwarte Piet voor de deur van Sylvana Simons verscheen.

Advertentie

Hoewel Kuijper aangeeft dat de bedreiging aan het adres van de Emir Sultan Moskee gerechtvaardigd is, zegt de voorman van Rechts in Verzet, tevens mede-oprichter van de extreemrechtse PEGIDA in Nederland, dat ze niets te maken hebben met de actie: “Wij kregen het per mail opgestuurd en hebben het op Twitter gezet,” aldus Kuijper. De politie neemt nu de tweet mee in het onderzoek naar de mogelijke dader of daders. Hij weet ook niet of de actie uit het kamp van RIV komt.

Kuijper veroordeelt de actie niet: “Dit moet kunnen zolang het vreedzaam gaat en er niet wordt opgeroepen tot geweld“, verklaart hij tegenover de Amsterdamse nieuwszender.

Ondanks tegenwerping dat hij iets met de nazibedreiging te maken zou hebben, biedt een korte blik op zijn Sociale Media profielen wel aanwijzingen dat hij een afkeer heeft van islamitische gebedshuizen en ook graag gebruik maakt van rekwisieten zoals onthoofde nephoofden.

De politieke partij DENK vroeg donderdag een debat aan na het neonazi-dreigement aan het adres van de Emir Sultan Moskee in Amsterdam, maar kon niet op steun rekenen van onder andere D66 en de PvdA.