Home Nieuws Hoogste zelfmoordaantallen ooit in Nederland

Hoogste zelfmoordaantallen ooit in Nederland

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft onlangs schokkende statistieken gepubliceerd. Het record op zelfmoord in Nederland is gebroken! In 2015 hebben 1871 mensen ten gevolge van zelfmoord de dood gevonden. Hiermee is het allerhoogste zelfdodingsaantal in de Nederlandse geschiedenis bereikt.

De oorzaken voor suïcide zijn uiteenlopend. Sabine Stellingwerf, werkzaam bij 113online, vertelt dat mensen zelfmoord als een soort uitweg zien. Het is de radeloosheid die de mensen aanzet tot zelfmoord. ‘Een baan die op de tocht staat, de schulden die niet meer betaald kunnen worden draagt bij aan het radeloze gevoel dat mensen hebben’. Er zijn dus parallellen te trekken tussen werkloosheid, schulden en zelfmoord. Er zijn jammer genoeg mensen in ons land die bijvoorbeeld vanwege hun hypotheeklast een einde maken aan hun leven. Ophangen, overdosis medicatie, voor een trein springen of van een hoog gebouw springen zijn de meeste toegepaste methoden in ons land.

Advertentie

De 113online, een online zelfmoordpreventie platform, gelooft erin dat er een hoop levens te redden valt door simpelweg te praten met mensen die de intentie hebben om zichzelf van het leven te beroven. Volgens 113online is praten over zelfmoord nog steeds een taboe. 113online is een luisterend oor. Door praten hoopt men bij 113online een uitweg te vinden voor wanhoop. Het lastige is dat hulpbehoevenden of diens naasten zelf contact moeten leggen met 113online. Het is nagenoeg onmogelijk om de hulpbehoevenden te traceren. Meestal lijden deze mensen tot op de dag van de zelfdoding een normaal leven en houden hun problemen voor zich. Stellingwerf vertelt dat met name de mannen zelf hun probleem willen oplossen en geen raad vragen bij familie, vrienden of professionals. Vrouwen staan daarentegen meer open voor oplossingen voor hun problemen. De cijfers uit de statistieken van het CBS stroken met wat Stellingwerf hierboven vertelt. Van de 1871 zelfmoorden zijn er 1280 mannen en 591 vrouwen.

Er zijn verschillende manieren om in contact te komen met 113online. Je kunt de crisis-telefoon bellen, een crisis-chat starten, of meepraten op het forum. Als je het eerste contact hebt gelegd ben je al heel ver. Je kunt afspraken maken voor een online therapie. Dat kan via de telefoon of internet. Daarnaast staat er veel bruikbare informatie op de website voor de hulpzoekende.

Op microniveau word er hard gewerkt om zelfmoorden tegen te gaan. Aan specialisten en deskundigen ontbreekt het niet in ons land. Op mesoniveau staan we ook niet stil. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft het kabinet bewogen om de portemonnee voor zelfmoordpreventie open te trekken. Het budget voor preventie is verviervoudigd. Schippers wil het geld besteden aan opvang via de telefoon, campagnes en onderzoeken. In het afgelopen jaar is het beleid geïntensiveerd maar dit jaar zijn er twee, drie tandjes bijgedaan vertelt de minister. Over de oplopende zelfmoordaantallen – ongeveer een stijging van 6% per jaar – zegt Schippers dat het geen Nederlands probleem is. Er is wereldwijd onzekerheid, aldus Schippers.

Anti-zelfmoordnetten in het nieuwe stadhuis Almelo. Foto : Tubantia

Op macroniveau zijn de ontwikkelingen niet geruststellend. Onlangs heeft het oer-Hollandse warenhuis Vroom& Dreesmann na 129 jaar haar deuren gesloten. Ruim tienduizend mensen werden in een keer werkloos. Een ander Nederlandse onderneming, Blokker Holding, maakte bekend dat ze voor het eerst in jaren 20 miljoen Euro nettoverlies hebben gedraaid. De kinderspeelgoedzaken Bart Smit en Toys XL verdwijnen in 2017. Om je emoties weg te drinken kan je ook niet meer bij slijterij Mitra terecht. Op 30 juni jongstleden is laatstgenoemde failliet verklaard. Met deze ontwikkelingen kun je moeilijk wegnemen dat mensen zoeken naar een uitweg.