Home Nieuws Hoogste percentage JA-stemmers referendum Turkije uit Nederland en België

Hoogste percentage JA-stemmers referendum Turkije uit Nederland en België

Uit een tussenstand van de getelde stemmen bij het Turkse referendum voor de nieuwe Grondwet, blijkt dat veel Turken in het buitenland massaal hebben gekozen VOOR de nieuwe Turkse Grondwet. Het hoogste percentage JA-stemmers komt voorlopig uit België, Oostenrijk en Nederland. Let op: deze cijfers zijn gebaseerd op een voorlopige tussenstand. Werkelijke uitslagen kunnen hiervan afwijken.

Advertentie

Bij 37,1% van van alle stemmen uit het buitenland is 60,1% VOOR en 39,9% TEGEN de nieuwe Turkse Grondwet.

Uit de voorlopige tussenstand van stemmers uit Nederland blijkt na het tellen van 13,2% van de stemmen 67,9% van de Turkse Nederlanders VOOR de nieuwe Turkse Grondwet te hebben gestemd, terwijl 32,1% TEGEN hebben gestemd. In België blijkt na 23% van de getelde stemmen dat 78% VOOR heeft gestemd en 22% TEGEN. In Oostenrijk, waar ook sterke anti-Turkije en anti-islam sentimenten heersen zoals in België, Duitsland en Nederland, stemden volgens een voorlopige tussenstand 71,3% VOOR en 28,7% TEGEN.

Ondanks de actieve NEE-campagne die werd gevoerd door Duitse politici en media, hebben 63,6% van de Duitse Turken VOOR de nieuwe Turkse Grondwet gestemd. In Frankrijk is dat percentage volgens de tussenstand 63%.

Yeni Safak.