Home Nieuws Hoofdredacteur Turkse krant Cumhuriyet opgepakt

Hoofdredacteur Turkse krant Cumhuriyet opgepakt

De hoofdredacteur van de Turkse krant Cumhuriyet, Can Dündar, en de vertegenwoordiger in Ankara, Erdem Gül, zijn donderdag opgepakt in verband met “het ondersteunen van terrorisme en spionage”.

Advertentie

De Officier van justitie diende donderdag een aanvraag in voor een arrestatiebevel tegen de twee op verdenking van onrechtmatige publicaties met betrekking tot het doorzoeken van vrachtwagens van de Turkse inlichtingendienst (MIT). De twee werden later op de dag gearresteerd op grond van het ondersteunen van terrorisme en spionage.

Dündar en Gül worden beschuldigd van “het openbaar maken van documenten met betrekking tot de staatsveiligheid”, “politieke en militaire spionage”, “het vrijgeven van geheime documenten” en “propaganda voor een terroristische organisatie.”

De trucks waar het om gaat werden begin januari 2014 tegengehouden in de provincie Adana en zou volgens de Turkse overheid goederen leveren aan de Turkmenen in de Bayırbucak regio in Noord-Syrië. Critici beschuldigen de Turkse regering ervan dat het zou gaan om wapenleveranties aan terreurgroepen. Bewijzen voor de beweringen lijken vooralsnog te ontbreken.

De hoofdredacteur zegt over zijn arrestatie “Treur niet, dit is voor ons een eremedaille”.