Home Nieuws Hogere straffen voor seksueel misbruik van kinderen in Turkije

Hogere straffen voor seksueel misbruik van kinderen in Turkije

Na een roerige periode waarin westerse mediabedrijven foutief nieuws verspreidden over de bestraffing van seksueel misbruik in Turkije, is duidelijk geworden dat de celstraffen voor daders van seksueel misbruik van minderjarige kinderen hoger zullen worden.

Westerse media berichtten eerder dat het constitutioneel hof in Turkije “de wet had geschrapt waarin pedoseksuelen bestraft worden” en dat het nu “toegestaan zou zijn in Turkije om minderjarigen te verkrachten”. In werkelijkheid heeft het hof aangekondigd dat een paragraaf van de wet die voorziet in de bestraffing van seksueel misbruik ontoereikend was en gewijzigd diende te worden. Het constitutioneel hof heeft de overheid geadviseerd dit binnen een periode van zes maanden te doen. In de tussentijd zou seksueel misbruik van minderjarigen nog steeds strafbaar zijn. Zelfs de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Margot Wallström trapte in het anti-Turkse hoaxbericht en verspreidde het valse gerucht op Twitter. Een kwalijke zaak vond de vicepremier Mehmet Simsek, die er in scherpe bewoordingen op reageerde: “You are clearly misinformed. There is no such stupid thing in Turkey. Please get your facts right“.

Advertentie

Ontuchtige handelingen met minderjarigen onder de twaalf jaar zullen volgens de Turkse minister van Justitie Bekir Bozdag voortaan bestraft worden met een celstraf van tenminste 12 jaar, terwijl er bij verkrachting van minderjarigen onder de twaalf jaar een minimum celstraf opgelegd zal worden van 18 jaar.

Bij seksuele handelingen gepleegd met minderjarigen tussen de 12-18 jaar zal er een celstraf opgelegd worden van tussen de 8 en 15 jaar. Wanneer het daadwerkelijke seksueel misbruik niet heeft plaatsgehad, maar er sprake is van lastigvallen, stalking of aanranding van een minderjarige, zal er een celstraf opgelegd worden van 3 tot 8 jaar.

Het constitutioneel hof heeft de Turkse regering zes maanden de tijd gegeven om de paragrafen in de wet aan te passen, maar verwacht wordt dat deze in korte tijd al in werking zullen treden.

In Nederland wordt seksueel misbruik van minderjarige kinderen bestraft met een gevangenisstraf van 2 weken tot 6 maanden (Categorie 1), 3 tot 12 maanden (Categorie 2), 12 tot 36 maanden (Categorie 3) en 15 tot 48 maanden (Categorie 4). Bij enkele uitzonderingen worden hogere straffen opgelegd, zoals het geval was bij de pedoseksuele zwemleraar Benno L., die jarenlang tientallen zwakbegaafde meisjes seksueel misbruikte. Benno L. werd veroordeeld tot zes jaar celstraf voor twee aanrandingen, 33 gevallen van ontucht, het vervaardigen en bezitten van kinderporno en het stiekem fotograferen van kinderen.

 

Vorig artikelU bent er weer ingetuind!
Volgend artikelLuchthaven Turkije: Zweden hoofdstad van verkrachtingen