Home Opinie Hoe schrijf je een opiniestuk over Turkije voor Westerse media?

Hoe schrijf je een opiniestuk over Turkije voor Westerse media?

Eén van de meest belangrijke punten voor opiniemakers van Westerse media is het benoemen van "Autoritair" en "Erdogan" in dezelfde zin. 

Hier is een handige lijst van richtlijnen voor mensen die opiniemaker willen worden voor westerse media over Turkse politiek en beleid. Als je deze stappen volgt bij het schrijven, zullen veel redacties er alles aan doen om jouw artikel te publiceren:

Democratie is aan het verliezen in Turkije

Eén van de meest belangrijke punten voor opiniemakers van Westerse media is het benoemen van “Autoritair” en “Erdogan” in dezelfde zin. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met de volgende zinnen: “Turkije onder president Erdogan is in toenemende mate autoritair geworden. Hij heeft geen tolerantie voor politieke oppositie of publiek protest..”. Als je historische achtergronden wilt geven, kun je verwijzen naar het succes van de regerende AK-Partij in de vroege jaren 2000, toen er een meer hervormingsgezinde agenda, vooral gericht op Turkije-EU betrekkingen, op de voorgrond was.

Advertentie

Je moet je zorgen benadrukken over “seculiere levensstijlen”, die ook onder druk staan van  de “religieuze regering”. Je kunt daar ook aan toevoegen hoe niet-islamitische minderheden onder bedreiging van de AKP-regering leven als nooit tevoren sinds 1923. Hoewel de AKP-regering de Synagoge van Edirne heropende en condoleances overbracht voor de “Armeense kwestie” voor het eerst in de geschiedenis van de Turkse republiek, zullen deze ontwikkelingen genegeerd worden door de redactie. Maak je daar geen zorgen over.

Als een typische opiniemaker, dien je ook te schrijven over de zorgen die geuit worden door EU-regeringen en de VS over de persvrijheid in Turkije.

De AKP beëindigde het staakt-het-vuren

Hoewel de overkoepelende organisatie van de terreurbeweging PKK, de KCK, het einde van het vredesproces meerdere malen aankondigde voor de verkiezingen van 7 juni, moet je erop blijven aandringen dat de wapenstilstand met de PKK werd beëindigd door de Turkse staat of de AKP-regering.

Je kunt daaraan toevoegen dat de AKP regering ook burgers doodt in Koerdische gebieden van Turkije en hen uit hun huizen verdrijft en avondklokken instelt. Nadat u informatie geeft over het nachtmerrieachtige beleid van de AKP, zal het net lijken alsof de AKP de enige actor is die verantwoordelijk is voor schendingen van mensenrechten in het zuidoosten van Turkije. Om je betoog over de Koerdische kwestie kracht bij te zetten, kun je citeren van een aantal ‘liberale’ journalisten die een Erdogan-obsessie hebben en voorzien in een aantal statistieken van de Turkse Mensenrechtenorganisatie.

Op dit punt in je betoog, zullen je lezers overtuigd zijn dat de AKP de ergste regering ooit voor de Koerden in Turkije is, en dat de PKK geen militante organisatie lijkt die al sinds 1984 een gewapend conflict voert.

Fethullah Gullen is slechts een spiritueel geestelijk leider

De Fethullah Gullen beweging heeft een groot netwerk in de Verenigde Staten. Dus het kan goed zijn voor jouw artikel als je de houding van de Turkse regering ten aanzien van de Gulen beweging bekritiseert. Je kunt echter beter informatie over operaties tussen 17-25 december 2013 door “Gulenistische veiligheidsdiensten en aanklagers” weglaten. Je moet erop aandringen dat deze operaties alleen tot doel hebben om corruptieschandalen bloot te leggen, maar dat Erdogan en de AKP-regering dit schandaal probeert te verdoezelen. Je kunt dit deel van je betoog afsluiten door te schrijven dat de rechtstaat in Turkije wordt ondermijnd en dat de Gulen-beweging nooit een verborgen politieke agenda had.

Turkije heeft een sektarisch buitenlandbeleid

Het Turkse buitenlandbeleid is een van de belangrijkste onderwerpen van kritiek die je nodig hebt om toe te voegen aan jouw opiniestuk. Je kunt beginnen met het Syrië-beleid van Turkije, met inbegrip van Turkije die fundamentalistische islamitische groeperingen bewapent en niet bereidwillig is geweest om de zogenaamde “Islamitische Staat” te bevechten (Nee je hoeft je claim niet te bewijzen. Mensen zullen het geloven zodra ze het lezen). Vergeet ook niet te vermelden dat Turkije Koerden bombardeert in Noord-Syrië en benadruk dat Turkije zijn macht moet gebruiken om IS te bevechten en niet “De Koerden”.

Dergelijke generalisaties maken je artikel waardevoller voor de redactie. Om die reden moet je “Syrische Koerden” in plaats van “PYD” schrijven en “Turkse Koerden” in plaats van “PKK”. Als je geluk hebt, zullen je lezers geen recente zelfmoordaanslagen van “PKK-strijders” die getraind zijn in YPG-kampen (Gewapende vleugel van PYD) googelen. Tot slot, zou je de EU kunnen verwijten de vluchtelingendeal met Turkije te hebben gesloten. Je kunt de lezers herinneren aan de waarden en beginselen van de EU en Europese landen te bekritiseren voor het negeren van mensenrechtenschendingen in Turkije.

Indien je één van Erdogan’s boze foto’s gebruikt voor jouw opiniestuk, zal je artikel makkelijker de blikken van je lezers vangen en overtuigender zijn.

-Enes Callı is een freelance schrijver die afstudeerde aan de afdeling Politieke Wetenschappen van de Universiteit van Koaceli in 2012. Hij studeert momenteel een MA in Internationale betrekkingen aan de Bilgi Universiteit, Istanbul. Je kunt hem volgen op twitter @enescalli1. Dit artikel verscheen aanvankelijk op The Kebab and Camel  onder de titel “How do you write an op-ed on Turkey for the NYT?” en op Middle East Eye en is met toestemming van de auteur vertaald naar het Nederlands voor DutchTurks.nl.

Geheel of gedeeltelijke overname uit deze vertaling is zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur én de DutchTurks-redactie niet toegestaan.