Home Overig Hoe één man het verloop van de coup in Turkije drastisch beïnvloedde

Hoe één man het verloop van de coup in Turkije drastisch beïnvloedde

Illustratie: Hakan Karatas

De heldendaden tijdens de couppoging in Turkije op 15 juli zijn ontelbaar. En toch is er één daad in het bijzonder die in het oog springt, en die het verloop van de coup drastisch heeft beïnvloed. De verzetsdaad van Ömer Halisdemir bij het Hoofdkwartier van de Speciale Eenheden, het Özel Kuvvetler Komutanlığı, in Ankara.

Op die avond werd het hoofdkwartier van de Speciale Eenheden bezet door de coupplegers. Generaal Zekai Aksakalli, die trouw bleef aan de door het Turkse volk gekozen regering, hoorde van het plan van Semih Terzi, de coupgeneraal, om het Özel Kuvvetler Komutanlığı in Ankara over te nemen. Aksakalli belde met sergeant-majoor Ömer Halisdemir en gaf hem het bevel om Semih Terzi bij aankomst om te leggen, voordat hij het gebouw kon bereiken.

Advertentie

Coupgeneraal Semih Terzi kwam met volledig uitgeruste soldaten vanaf Diyarbakir naar Ankara om de controle over te nemen van het Özel Kuvvetler Komutanlığı in Ankara, waarvandaan het bevel wordt gevoerd over 50.000 Rode Baretten, de elite-eenheden van het Turkse leger.

Ömer Halisdemir loopt na het gesprek met Generaal Aksakalli naar buiten om coupgeneraal Semih Terzi om te leggen.

Halisdemir ging na het gesprek met Generaal Aksakalli naar buiten, verschuilde zich tussen de bomen en wachtte de aankomst van Terzi af. Toen de helikopter van generaal Semih Terzi, die uit Diyarbakir kwam om de controle over te nemen van het militaire machtscentrum in Ankara, eenmaal landde, drong hij tussen de groep soldaten die Terzi naar het gebouw begeleidden en schoot hem met twee kogels door het hoofd.

Een aanzienlijke slag, is wat de coupplegers op dat moment kregen te verduren. Eén van de stoelpoten onder de coup was weggezaagd door de daad van één sergeant-majoor.

Een luitenant-kolonel met een machinegeweer schoot daarna op de vluchtende Halisdemir en verwondde hem dodelijk. Halisdemir werd een martelaar.

Generaal Aksakalli vertelt zijn gesprek met Halisdemir als volgt: Ik heb sergeant-majoor Ömer Halisdemir opgebeld, hij is de onderofficier onder mijn hoede. Ik zei tegen Ömer, ‘Ik geef jou in naam van onze natie en ons volk een historische taak. Generaal Terzi is een landverrader, hij is een opstandeling. Dood hem voordat hij het commandocentrum binnentreedt! Aan het einde van dit pad is het martelaarschap. Je weet dat we al 20 jaar samen zijn. Ik zei ‘Hakkini helal et’ (Islamitisch: Geef me je zegening/Wuif uw resterende rechten van wat u van mij toekomt weg). ‘Komt in orde commandant, mijn rechten zijn voor u helal. Siz de helal edin (Wuift u ook uw resterende rechten van wat u van mij toekomt weg)’, zei sergeant-majoor Ömer.

Omer Halisdemir

Dat waren de laatste woorden van sergeant-majoor Ömer Halisdemir, voordat hij het verloop van de coup veranderde en naar zijn eeuwige martelaarschap rende. Getroffen door 30 kogels, trof hij zelf de harten van tachtig miljoen Turken. Halisdemir bracht het ultieme offer en gaat de geschiedenisboeken in als een held van de Turkse natie. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter.

Het ouderlijk huis van martelaar Ömer Halisdemir in Nigde/Bor, waar de lokale bevolking condoleancebezoeken aflegt.

Omer Halisdemir2