Home Nieuws Hoe de publieke opinie rondom Afrin-operatie Turkije wordt beïnvloed door fakenews

Hoe de publieke opinie rondom Afrin-operatie Turkije wordt beïnvloed door fakenews

Na de start van de militaire operatie tegen de terreurbeweging PKK zijn er veel misleidende berichten gedeeld op sociale media waaruit zou blijken dat burgers het slachtoffer zijn geweest van de operatie in Afrin. Zelfs het Twitteraccount van de PYD deelde een foto van een brandend gebouw dat in Afrin zou staan. In werkelijkheid ging het om een flatbrand in Koeweit uit 2016.

Advertentie

NEPNIEUWS
Operatie Olijftak of Zeytin dali, is bedoeld om de terreurbeweging PKK uit de Syrische grensprovincie Afrin te verdrijven. De operatie is volgens Turkije de eerste in een reeks operaties die ervoor moeten zorgen dat noord-Syrië dat ooit bezet werd door ISIS nu ook wordt schoongeveegd van de PKK. Na de NOS eerder deze week ging ook Olaf Koens van RTL-Nieuws het nepnieuws-karavaan in Nederland voor door te stellen dat het conflict tussen Turkije en de PKK een conflict is tussen Turken en Koerden.

FOTO’S UIT ALEPPO EN KOEWEIT
Operatie Olijftak begon zaterdagmiddag met bombardementen en luchtaanvallen op stellingen van de terreurgroep rondom de Afrin-vallei. Meer dan 100 stellingen en wachttorens werden daarbij uitgeschakeld. Wat op de aanvallen volgde was een poging tot het verspreiden van desinformatie over mogelijke slachtoffers die bij die aanvallen zouden zijn gevallen. De foto’s blijken minstens een jaar oud te zijn.

Een foto van een kind dat gewond op een ziekenhuisvloer ligt, is daarbij wel de meest opvallende. De foto is niet afkomstig uit Afrin, maar uit Aleppo en is waarschijnlijk in 2016 voor het eerst gepubliceerd.

Een ander voorbeeld is dat van een brandend gebouw dat volgens Sociale Media gebruikers die dichtbij de terreurbeweging PKK staan gebombardeerd is door Turkije.

Het bewuste gebouw waaraan ook gerefereerd wordt door het “officiële” Twitterkanaal van de PYD is een brandend gebouw in Koeweit. Het gebouw stond om onbekende redenen in brand. De foto dateert van 26 april 2016.