Home Overig Hoax Iraakse vlag op Paleis in Amsterdam geeft Irakezen hoop

Hoax Iraakse vlag op Paleis in Amsterdam geeft Irakezen hoop

Een hoax op Twitter maandagavond dat door een parodieaccount op Koning Willem Alexander is gestart, lijkt viraal te gaan onder Irakezen, die er hoop uit putten.

Twitteraar ‘WiIIemAlexander’ schrijft in zijn Tweet, waarin hij meerdere foto’s heeft opgenomen van vlaggen die op het Paleis op de dam zijn geprojecteerd, “Unite against hate! #Bagdad #Ankara #Paris #Brussels #Medina”. De Tweet ging viraal. Ook gerenommeerd journalist Jenan Moussa, die haar Tweet inmiddels heeft verwijderd, pikte het verhaal op. Veel Irakezen die op de Tweet reageren, denken dat ze te maken hebben met een uiting van solidariteit van de gemeente Amsterdam met het Iraakse volk na de terreuraanslag van afgelopen weekend in Bagdad, waarbij volgens schattingen tussen de 140 en 200 doden zijn gevallen. De gemeente projecteerde vorige week als uiting van solidariteit de Turkse vlag op het Paleis op de Dam na de terreuraanslag in Istanbul waarbij 45 mensen omkwamen.

Advertentie

Irakezen schrijven in hun Tweets: ‘Thank you for your solidarity for Iraq’, ‘Thanks from Iraq god bless you. A greeting from Iraq’, ‘Thank you of heart for your solidarity for Iraq’ en ‘Thousand billion thanks for your solidarity with the terrorist bombing in Iraq’.

Intussen vraagt de voorzitter van de Jonge Socialisten (PvdA) in Amsterdam, Caesar Bast, de gemeente Amsterdam of een geste mogelijk is om ook solidariteit te tonen met de slachtoffers van de terreuraanslag in Irak.

De Hoax en de hoop die Irakezen uit een -weliswaar onware- symbolische geste putten, tonen de bittere noodzaak aan van een grensoverstijgende internationale solidariteit: een coalitie tegen de allesverzengende terreur.