Home Nieuws High-Tech wapens terreurbeweging PKK bedreigen internationale veiligheid

High-Tech wapens terreurbeweging PKK bedreigen internationale veiligheid

Terreurbeweging PKK heeft de IGLA-S MANPADS waarmee ze op Turkse helikopters schieten, bemachtigd via haar Syrische tak, de PYD en haar gewapende vleugel YPG. Deze nieuwe ontwikkeling is een bedreiging voor de internationale veiligheid, stelt beveiligingsexpert en oud-majoor Mete Yarar.

Advertentie

Volgens Yarar upgrade de terreurbeweging PKK haar wapenarsenaal deels met wat verkrijgbaar is op de zwarte markt in Syrië en deels met de hulp van buitenlandse regeringen, zoals het regime van Bashar Assad. De meeste wapens zouden via de Syrische tak van de terreurbeweging verkregen worden.

Onder het mom van de strijd tegen DAESH is de PYD in staat geweest om zich als een gematigde oppositiegroep in Syrië te verkopen volgens Yarar, waarmee ze ook Amerikaanse steun aan zich hebben weten te binden, tot groot ongenoegen van Ankara. Ook Rusland en het Syrische regime werken samen met de terreurgroep. Analist Yahya Bostan zegt over de samenwerking van landen met de PKK: “Voor de duidelijkheid: Dit is geen gelegenheidsbondgenootschap, maar een oorlogshandeling gericht tegen Turkije.”

Sinds het eenzijdig beëindigen van het staakt-het-vuren met de Turkse staat heeft de PKK haar tactieken gewijzigd. Mede door de ervaringen die PKK-terroristen hebben opgedaan door met de YPG in Syrië mee te vechten, verplaatst de terreurbeweging met haar nieuw opgedane tactieken, de strijd naar Turkse steden en dorpen. Zelfmoordenaars die in Syrië worden opgeleid plegen hun aanslagen in Turkije, evenals scherpschutters die zich van Syrië naar Turkije begeven om tegen het Turkse leger te vechten.

Volgens Yarar zou de terreurgroep, na het bemachtigen van wapens als de IGLA-SAM, ook training nodig hebben in het gebruik en de onderhoud van de technologie. Volgens Yarar staat het Syrische regime in de Syrische provincie van Qamishli trainingskampen toe die door de PYD worden opgezet.

Defensie-expert Arda Mevlütoğlu zegt over het wapenarsenaal van de PKK: “De PKK is nooit een organisatie geweest met primitieve tactieken en basisuitrusting. Het is altijd in het bezit geweest van geavanceerde apparatuur, zoals satelliettelefoons, geavanceerde radio’s, MANPADS zoals de SA-7 en effectieve explosieven. Door het vermogen om zich snel aan te passen aan politieke ontwikkelingen en het vormen van allianties, heeft de PKK nooit een tekort aan wapens, training en inlichtingenbronnen gehad”.

Hij zegt ook dat burgeroorlogen zoals in Syrië en Libië rijke bronnen zijn in het geval van wapens en materiaal voor verschillende fracties en strijdgroepen die actief zijn in oorlogen in de regio.

“Syrische legerbases en depots zaten vol met allerlei geavanceerde wapens van Russische makelij zoals MANPADS, en anti-tank raketten en explosieven. Dat tezamen met de extra wapens die het land binnenkwamen van landen die proxy-oorlogen voedden, kostte het voor de PKK weinig moeite om haar handen op complexe wapensystemen te leggen”.

Volgens Yarar worden deze specifieke wapens, zoals MANPADS en anti-tank raketten, “Strikt gecontroleerd door internationale inlichtingendiensten en dienen ze opgejaagd te worden en gedeeld met de internationale gemeenschap. Zeker wanneer het op de PKK aankomt. Alle leiders kunnen nu het doelwit worden met deze wapens, omdat ze de capaciteit hebben om tanks uit te schakelen, laat staan gepantserde voertuigen.”