Home Opinie Het verhaal achter de sjaal, de Keffiyeh geopenbaard – Deel 9 De...

Het verhaal achter de sjaal, de Keffiyeh geopenbaard – Deel 9 De Keffiyeh als klederdracht

Wanneer we stilstaan bij de Keffiyeh dan denken we in eerste instantie vooral aan de rol van mode accessoire of symbool van verzet. We zouden bijna vergeten dat de sjaal voor miljoenen mannen in het Midden Oosten een onderdeel van hun dagelijkse klederdracht is.

Advertentie

De Irakese ‘Sayids’, nakomelingen van de profeet Mohammed (vzmh) en Ali ibn Abi Talib(vzmh), dragen donkergroene Keffiyeh’s in contrast met de zwart-witte uitvoering die typerend is voor de inwoners van dit gebied.

In het Ottomaanse tijdperk vormden Mohamed’s nakomelingen een adelstand met het voorrecht een groene tulband te dragen
In het Ottomaanse tijdperk vormden Mohammed’s (vzmh) nakomelingen een adelstand met het voorrecht een groene tulband te dragen

De meeste Palestijnse Keffiyeh’s zijn een mix van katoen en wol. Deze combinatie zorgt ervoor dat de sjaal snel droogt en indien gewenst wordt het hoofd van de drager ook nog eens verwarmd in koudere tijden. De sjaal wordt meestal gevouwen in een triangel en om het hoofd gewikkeld. Vaak wordt de sjaal op zijn plaats gehouden door een koord dat in het Arabisch ‘agal’ wordt genoemd. Door sommige mannen wordt de Keffiyeh in een tulband gedraaid terwijl anderen hem weer losjes over de rug en schouders draperen. We zien soms ook het gebruik van een ‘taaiyah’ welke onder de Keffiyeh gedragen wordt. Vroeger werd de sjaal ook gedrapeerd rond de rand van een ‘fez’. Meestal is de Keffiyeh een witte katoenen lap, maar velen hebben ook een ruitvormig patroon in rood of zwart gestikt op de stof. De Keffiyeh, en dan met name de effen witte Keffiyeh, is ook bekend onder de naam ‘ghutrah’. In deze video zien we hoe de Keffiyeh in Oman stijl gedrapeerd wordt om het hoofd.

De effen witte variant wordt het meest gedragen in de Arabische landen aan de Perzische Golf, in Kuwait en Bahrein. De sjaal wordt door mannen van alle leeftijden gedragen op het hoofd en om de schouders.

In Jordanië wordt de rood/witte Keffiyeh aangeduid als ‘shemagh mhadab’ en wordt ze geassocieerd met het land en haar erfgoed. De Jordaanse Keffiyeh heeft decoratieve kwastjes aan de randen. Hoe groter de kwast des te groter de toegeschreven waarde aan de sjaal en de status van de persoon die hem draagt. De sjaal is in gebruik bij bedoeïenen en de plattelandsbevolking en wordt gebruikt als symbool van eer en/of herkenning van een bepaalde stam. De Jordaanse variant is veel dikker dan de sjaal zonder kwastjes die gedragen wordt in de Perzische Golf landen.

Jordaanse Keffiyeh met kwastjes
Jordaanse Keffiyeh met kwastjes

In Jemen zien we de sjaal in zowel rood-witte als zwart-witte patronen gedragen worden en tevens in tradiotionele Jemenitische ontwerpen en kleuren.

Jemenitische dracht
Jemenitische dracht

Als aanvulling zien we hieronder de benaming voor de Keffiyeh in een aantal talen.

in Bulgaars: Куфия
in Deens: Shemagh
in Duits: Kufiya
in Spaans: Kufiyya
in Perzisch: چفیه
in Frans: Keffieh
in Italiaans: Kefiah
in Nederlands: Keffiyeh
in Noors: Palestinaskjerf
in Pools: Kefija
in Russisch: Куфия
in Slovaaks: Kefija
in Fins: Shemagh
in Zweeds: Palestinasjal
in Oekraïens: Куфія
Volgende week in deel 10 nemen we waardig afscheid van de serie.