Home Opinie Het verhaal achter de sjaal, de Keffiyeh geopenbaard – Deel 8...

Het verhaal achter de sjaal, de Keffiyeh geopenbaard – Deel 8 De Keffiyeh op de Catwalk

In 2007 verschijnt de Keffiyeh als mode accessoire in ‘Urban Outfitters’, een online catalogus. Dit is het begin van een enorme rel waardoor na dagenlange protesten de online Keffiyeh collectie wordt opgeheven. Er worden excuses aangeboden aan een Israëlische activist met de woorden dat het bedrijf niet de intentie had enige sympathie te hebben voor terroristen danwel terrorisme te supporten. Toch worden de sjaals daarna door het bedrijf verkocht zonder ze online aan te bieden in hun ‘outlet stores’. Vanaf dat moment begint de Keffiyeh ook haar opmars te maken op de Catwalk.
De Franse ontwerper Nicholas Ghesquiere maakt gebruik van de Keffiyeh in zijn najaarscollectie 2007 van Balenciaga en de sjaal doet zodoende haar intrede in de wereld van ‘high fashion’. DNR, een modeblad voor heren, noemt in haar uitgave van mei 2007 de Keffiyeh “The Most Provocative Fashion Trend of the year”.

Advertentie

De Israëlische ontwerpster Nili Lotan gebruikt het Keffiyeh patroon voor haar jurken in haar lente 2008 collectie. Men vermoedt dat ze hiermee Palestina probeert te provoceren terwijl Lotan beweert dat het niet politiek is maar ‘just fashion’.

Nili Lotan spring 2008
Nili Lotan spring 2008

De Londense ontwerper John Galliano toont de Keffiyeh in 2008 in zijn herfst collectie. Later in 2010 worden zijn sjaals door de ‘artsy middle-class’ gedragen.

John Galliano autumn 2008
John Galliano autumn 2008

Een paar maanden voor 9/11, in juni 2001, laat de Belgische ontwerper Raf Simons in zijn “Sometimes You Have to Fight for Your Freedom” lijn keffiyeh’s, bivakmutsen en deels verscholen gezichten zien. Critici merken op dat deze uitingen duidelijk verwijzen naar ‘anti-globalization struggles’. In een artikel in the Guardian van 6 juli 2001 wordt deze ‘terrorist chic’ uit de doeken gedaan.

“Raf Simons Redux Spring-Summer 2002. Alexander. Paris, 2001.”
“Raf Simons Redux Spring-Summer 2002. Alexander. Paris, 2001.”

Zeer recentelijk, in januari van dit jaar, zien we Keffiyeh patronen opduiken in de herfst/winter collectie 2015 van de Marokkaans-Nederlandse ontwerper Aziz Bekkaoui.

herfst/winter collectie 2015 Aziz Bekkaoui
herfst/winter collectie 2015 Aziz Bekkaoui

Volgende week in deel 9 van de serie komt de Keffiyeh als klederdracht aan bod.