Home Opinie Het verhaal achter de sjaal, de Keffiyeh geopenbaard – Deel 7 De...

Het verhaal achter de sjaal, de Keffiyeh geopenbaard – Deel 7 De Keffiyeh gekoesterd door hipsters

De Keffiyeh rage bereikt haar top in de periode 2006-2009. De rage wordt aangeduid met termen als ‘Keffiyeh craze’ en ‘hate couture’. De sjaal wordt in verband gebracht met het stereotype van de hipster. Wanneer we de definitie bekijken van de hipster dan lezen we dat het een persoon is die de laatste modetrends volgt. We kunnen daaruit opmaken dat het om mensen gaat die ‘up-to-date’ en hip zijn maar die meer de massa volgen dan zich als trendsetter profileren. Hipsters willen modern zijn en staan constant op de uitkijk naar het nieuwe waarin ze zich kunnen voegen. Een opvallende ontwikkeling binnen het ‘hipsterdom’ is dat hipsters die erom bekend staan om de laatste modetrend zonder twijfel in te ruilen voor een nieuwe, nu trouw blijken te blijven aan de Keffiyeh. En dat is zo onhip van die hipsters!

Advertentie
Hipster met hartjes Keffiyeh
Hipster met hartjes Keffiyeh

In 2008 verschijnt er een artikel in het tijdschrift ‘Adbusters’, een consumptie-kritisch tijdschrift, met de titel: ‘Hipster: The Dead End of Western Civilization’ waarin Douglas Harrow zich zorgen maakt over wat er is gebeurd met de Keffiyeh op politiek gebied en wat dat betekent voor de culturele creativiteit en vitaliteit van de jeugd.
Haddow’s sombere conclusie is dat waar eerder de Keffiyeh gedragen werd in solidariteit met de Palestijnen de sjaal nu een cliché mode-accessoire is geworden. Voor Haddow is de Keffiyeh een wezenlijk teken van het lege, smakeloze karakter van de hipster subcultuur. Zoals de Deense alternatieve rockband Lack deze kritiek zo goed omschrijft in een van de nummers uit hun “Saturate Every Atom” album: “Indie kids wear the keffiyeh but can’t spell PLO.”

The Little Hipster Guide: "The keffiyeh is the kosher accessory for the run-of-the-mill Hipster. It's the new kerchief. So new it's old".
The Little Hipster Guide: “The keffiyeh is the kosher accessory for the run-of-the-mill Hipster. It’s the new kerchief. So new it’s old”.

 

En dan hebben we Sonja Jones die in juni 2009 in haar ‘Mother Jones blog’ de ondergang van de Palestijnse Keffiyeh industrie toeschrijft aan de hipsters. Waar eerst de Kefffiyeh gedragen werd in de USA ten tijde van de eerste Intifada was volgens haar de onverzadigbare lust van de hipsters na de tweede Intifada in 2000 de reden dat de Chinese fabrikanten in beeld kwamen en de markt overnamen. Jones schrijft: “Ironisch genoeg, is met de wereldwijde support voor de Palestijnse staat als mode-accessoir nòg een nagel in de doodskist geslagen van de economie in de bezette gebieden.”

 

Libertines Scarf Print t-shirt
Libertines Scarf Print t-shirt

In ‘Taking Life Seriously Blogspot’ augustus 2008 wordt in het blog ‘The Keffiyeh: Modern Symbol of Hipster Ignorance’ sterk uitgehaald naar de Keffiyeh dragende hipster.

Volgende week in deel 8 van de serie zien we de Keffiyeh verschijnen op de Catwalk.