Home Opinie Het verhaal achter de sjaal, de Keffiyeh geopenbaard – Deel 5 De...

Het verhaal achter de sjaal, de Keffiyeh geopenbaard – Deel 5 De sjaal gaat muzikaal

In het begin van de tachtiger jaren zagen we de sjaal opduiken in de ‘urban street’ waar ze door hippe jongeren werd gedragen die voornamelijk in het zwart gekleed gingen. In deze periode deden de eerste blanken hun intrede in de ‘hip-hop scene’. Het epicentrum van deze nieuwe beweging was gelegen in Roxy, een club in het hart van New York. Deze club trok diverse sub-groepjes aan zoals de East Village hip elite en rappers uit de South Bronx. De sjaal vond gretig aftrek en werd verkocht op bijna iedere hoek van de straat. Bekende dragers van de Keffiyeh waren Afrika Bambaata (hip-hop-hop pionier) en Madonna die vaak te zien was in de Roxy en daar haar eerste optredens gaf. In dezelfde periode zien we de Keffiyeh binnen de Britse post-punk verschijnen, onder andere bij de band Delta 5. Later wordt de sjaal ook gezien bij Pete Doherty, Can Barat en de Ramones.

Advertentie
Delta 5
Delta 5

In de jaren daarna zien we rapper Lupe Fiasco, een Sunni Moslim, de sjaal dragen als één van de mensen die niet tot het kamp van “ignorant cultural consumers” behoort. Hij is één van de vele Afrikaanse-Amerikaanse hip-hop en R&B artiesten waaronder Chamillionaire of Houston, Chris Brown, Jermaine Dupri, and The Cool Kids of Chicago die in keffiyeh’s werden gezien. M1 van Ded Prez droeg niet alleen met regelmaat een Keffiyeh hij bezocht ook Palestina als onderdeel van de “Viva Palestina” delegatie. Rapper and zanger Everlast, een Sunni Moslim, draagt de sjaal ook regelmatig en tevens zien we we de Keffiyeh opduiken in een video van een concert van Techno DJ’s Haba, DJ Figo en rappers Alaa 50 Cent en Sadat.“Raphelden” Jay-Z en Kanye zijn gezien in een sjaal met afwijkend patroon maar wel gedragen in de ‘triangle wrap style’.

Lupe Fiasco
Lupe Fiasco

 

In 2001 werd Sting gespot met een Keffiyeh in Cairo waar hij optrad bij de Gizeh piramides. De opbrengst van dit concert ging naar een Britse liefdadigheidsorganisatie die geld inzamelde voor Medical Aid for Palestinians (MAP).

Sting
Sting

 

Het is lastig vast te stellen of de sjaal slechts vanuit modisch oogpunt of met een boodschap gedragen wordt en gemakshalve kunnen we aannemen dat modedracht en politiek statement soms hand in hand gaan met elkaar.

Tot slot een Arabische muzikale bijdrage van Shadia Mansour die de sjaal bovenal als een Palestijnse identiteitskaart (Hiwaya) wenst te bezien. Hieronder de Engelse vertaling van de tekst.

Songtekst
Songtekst

Volgende week in deel 6 van de serie nemen we een kijkje in de wereld van celebrities