Home Opinie Het verhaal achter de sjaal, de Keffiyeh geopenbaard – Deel 4 De...

Het verhaal achter de sjaal, de Keffiyeh geopenbaard – Deel 4 De Keffiyeh in de wereld van de film

In de wereld van de film heeft de Keffiyeh het meest bekendheid gekregen door ‘Lawrence of Arabia’ uit 1962. Wat zou de film zonder die wapperende sjaal zijn geweest. Een Peter O’Toole die blootshoofd door het zand van de Wadi Rum galoppeert is bijna niet voor te stellen. Tijdens zijn optreden in de Arabische opstand in de eerste wereldoorlog droeg T.E. Lawrence een effen wit exemplaar met een ‘agal’, een koord om de sjaal op zijn plaats te houden.
Eerder, rond 1920, in het tijdperk van de stomme film werd de sjaal een standaard gebruik in kostuums binnen de thema’s van het exotische Midden Oosten. Deze films hadden vaak westerse acteurs in de hoofdrol die een Arabier vertolkten zoals in ‘The Sheikh an ‘The Son of the Sheikh’ met Rudolph Valentino.

Advertentie
Rudolph Valentino en Vilma Banky in 'The Son of the Sheik' 1926
Rudolph Valentino en Vilma Banky in ‘The Son of the Sheik’ 1926

Meer recentelijk draagt acteur Charlie Sheen de Keffiyeh in de film Navy SEALs uit 1990 waarin hij onderdeel uitmaakt van het ‘United States Navy SEALs team’.

Charlie Sheen in 'Navy SEALs'
Charlie Sheen in ‘Navy SEALs’

Zelfs Bollywood bleef niet verstoken van de Keffiyeh. In 2012 droeg Salman Khan er een in de film ‘Ek Tha Tiger’.

Salman Khan in ‘Ek Tha Tiger’
Salman Khan in ‘Ek Tha Tiger’

In 1994 werd ‘Tekken’ gelanceerd door Namco. Aanvankelijk een spel en later een film-serie. Namco is van plan binnenkort een nieuw, op het Midden Oosten geïnspireerd karakter, aan de serie toe te voegen. Voordat het karakter officieel wordt vraagt Namco de Arabische gemeenschap middels een ‘paspop illustratie’ input te geven aan hoe dit nieuwe karakter het beste aangekleed kan worden. De Keffiyeh mag dan natuurlijk niet ontbreken!

‘Paspop illustratie’  nieuw 'Tekken' karakter
‘Paspop illustratie’ nieuw ‘Tekken’ karakter

 

Volgende week in deel 5 van de serie krijgt de sjaal een muzikaal tintje.