Home Opinie Het verhaal achter de sjaal, de Keffiyeh geopenbaard – Deel 3 Symbool...

Het verhaal achter de sjaal, de Keffiyeh geopenbaard – Deel 3 Symbool van verzet

Zoals in deel 1 al beschreven werd vond de Keffiyeh zijn oorsprong in de eerste dagen van het verzet in Palestina waarna de sjaal uitgroeide tot een symbool van het Palestijnse patriottisme. Later werd het symbool door vele Palestijnen tijdens de Grote Arabische Opstand van de Grootmoefti Amin al-Husayni aangenomen. De Britten probeerden de sjaal in de stad Jenin te verbieden en het kwam zelfs zo ver dat een commandant van het Britse leger voorstelde om elke Palestijn die er een droeg gevangen te nemen, maar dit voorstel werd door zijn superieuren afgewezen.
Later werd de Keffiyeh het symbool van Yasser Arafat, die zelden werd gezien zonder de sjaal welke hij op de traditionele manier droeg.

Advertentie

Yasser Arafat                                Yasser Arafat

Een andere persoon die vaak werd geassocieerd met de Palestijnse Keffiyeh is Leila Khaled, een vrouw die tot de gewapende vleugel van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina hoorde. Er werden verschillende foto’s van Khaled verspreid in de westerse pers na de kaping van de TWA Flight 804 en de Dawson’s Field kapingen. Leila Khaled droeg de Keffiyeh op de manier van de hijab voor moslimvrouwen, gewikkeld rond het hoofd en de schouders. Dit was ongewoon omdat de Keffiyeh gewoonlijk wordt geassocieerd met Arabische mannelijkheid, en velen geloofden dat Leila Khaled een soort van ‘fashion statement’ maakte die duidde op gelijkheid met mannen in de Palestijnse gewapende strijd.
Sinds het uitbreken van de Eerste Intifada werden de kleuren van de Keffiyeh in verband gebracht met de politieke sympathieën van de Palestijnen. De zwart/witte Keffiyeh werd gezien als symbool van de PLO en zou worden geassocieerd met Al-Fath, terwijl de rood/witte keffiyeh afkomstig zou zijn uit de Palestijnse marxistische bewegingen, zoals de PFLP.
Later werd de Keffiyeh wereldwijd als Palestijns verzetssymbool gedragen tijdens demonstraties maar ook door vrijheidstrijders zoals Nelson Mandela.

Nelson Mandela
Nelson Mandela

De sjaal kreeg in de loop van de tijd de status van algemeen verzetssymbool. Tijdens vele protestacties wereldwijd werd de sjaal gedragen. Een voorbeeld hiervan is de Arabische Lente waarbij veel demonstranten de Keffiyeh droegen als symbool van verzet en ter bescherming tegen traangas.

Egyptische demonstrant die de Keffiyeh gebruikt tegen traangas.  foto: BBC Mundo.
Egyptische demonstrant die de Keffiyeh gebruikt tegen traangas.
foto: BBC Mundo.

 

 

De algemene erkenning van de Keffiyeh als algemeen symbool voor verzet komt mooi tot uiting in onderstaande foto’s waarbij we Anne Frank en Che Guavera zien afgebeeld op posters.

CheAnne
Volgende week in deel 4 wordt de Keffiyeh verder uit de doeken gedaan binnen de wereld van de film.

Wil jij ook een originele Kufiya uit Palestina, bestellen kan HIER.