Home Opinie Het verhaal achter de sjaal, de Keffiyeh geopenbaard–Deel 2 Militair gebruik

Het verhaal achter de sjaal, de Keffiyeh geopenbaard–Deel 2 Militair gebruik

De Keffiyeh wordt al decennia lang gebruikt door Britse soldaten die ze aanduiden als ‘Shemaghs’. Het gebruik dateert zelfs van voor de tweede wereld oorlog.

Advertentie

Vanwege de beschermende functie van de sjaal werd het dragen van de Keffiyeh onder andere overgenomen door de ‘Palestine Police Force’, de ‘Transjordan Frontier Force’ de ‘Sudan Defence Force’ de ‘Arab Legion’, de ‘Jordanian Armed Forces’ de ‘Libyan Arab Force’ de ‘Long Range Desert Group’, de ‘Special Air Service’,‘Popski’s Private Army’ en andere eenheden die ze droegen tijdens militair optreden in Noord Afrika.

Na de tweede wereld oorlog werd het gebruik van de Keffiyeh voortgezet binnen het leger in woestijn- en gematigde klimaten. Met name het Australische leger gebruikte de Keffiyeh in de oorlog in Viëtnam en later in Irak en Afghanistan.
Vanaf het begin van de ‘War on Terror’ worden de Keffiyeh’s ook gebruikt door Amerikaanse troepen. Dit was een ommekeer omdat het dragen van de sjaal tijdens de Golf oorlog strikt verboden was zoals te lezen is in het boek ‘Crusade’ van Rick Atkinson (1994).

De populariteit van de sjaal onder soldaten wordt toegeschreven aan het praktische gebruik in droge klimaten zoals in Irak De soldaten dragen de sjaals dubbelgevouwen tot driehoek om hun hoofd, schouders en gedeeltelijk over hun gezicht gedrapeerd om mond en neus te beschermen tegen stof, zon, koude, wind, en opstuivend zand.

Soldatentroepen onderscheiden zich door het dragen van verschillende kleuren. Zo dragen bijvoorbeeld de Britten een huidskleur, de Amerikanen een olijfkleur en khaki terwijl de Ieren voor een donkerder groen gaan.

De kheffiyeh geniet het meeste bekendheid als symbool voor verzet met als oorsprong het Palestijnse verzet. Daar ga ik het volgende week in deel 3 over hebben.

Wil jij ook een echte Kufiya uit Palestina dragen? Er is nog maar één fabriek in Palestina die ze maakt. Help hen de laatste Kufiyafabriek open te houden. Bestellen kan HIERRR

Soldaten uit Ierland, Engeland, Nieuw Zeeland en Rodesië dragen de Keffiyeh in de tweede wereld oorlog in Noord Afrika tijdens de zogenaamde ‘specialized desert operations’.
Soldaten uit Ierland, Engeland, Nieuw Zeeland en Rodesië dragen de Keffiyeh in de tweede wereld oorlog in Noord Afrika tijdens de zogenaamde ‘specialized desert operations’.