Home Opinie Het verhaal achter de sjaal, de Keffiyeh geopenbaard – Deel 10...

Het verhaal achter de sjaal, de Keffiyeh geopenbaard – Deel 10 Afscheid van de sjaal

Ik had de serie voor DutchTurks zo graag willen afsluiten met een ‘Keffiyehgroet’ van zowel een Nederlands als een Turks Staatshoofd.

Advertentie

Het was niet zo moeilijk voor wat betreft de Turkse bijdrage. Op de foto hieronder ziet u President Erdogan een Keffiyeh dragen tijdens een AKP bijeenkomst op 22 juli 2014 in solidariteit met de Palestijnen. Erdogan sprak zich sterk uit tegen de Israëlische bezetting in Gaza en beschuldigde het land van Genocide en een barbarisme welke Hitler overstijgt. Hij zegt daarbij alle steun toe aan de Palestijnen.

1406063988007

Echter, voor de Nederlandse bijdrage was het een stuk moeilijker. Ik heb gezocht en gezocht maar kon niets vinden totdat mijn oog op een prachtige foto viel van wijlen Koningin Juliana (moge zij in vrede rusten). Hier draagt ze een Turban, de vrouwelijke uitvoering van een Tulband. Geen Keffiyeh, dat niet, maar Tulbands worden veel gedragen door nomaden en woestijnvolken ter bescherming tegen zon en zand. En dat hebben ze dan weer gemeen met de Keffiyeh. Dus toch vanaf de pedalen een kleine knipoog naar deze bijzondere sjaal.

Koningin Juliana brengt met prins Bernhard op 11 juli 1967 een bezoek aan Terschelling. Van deze gelegenheid maakt zij gebruik om in het natuurreservaat De Bosplaat een fietstochtje te maken.
Koningin Juliana brengt met prins Bernhard op 11 juli 1967 een bezoek aan Terschelling. Van deze gelegenheid maakt zij gebruik om in het natuurreservaat De Bosplaat een fietstochtje te maken.

Ik wil de DutchTurks lezers bedanken en zeggen dat ik deze serie met plezier voor jullie geschreven heb.

Lees ook de voorgaande delen van deze bijzonder serie:

Het verhaal achter de sjaal, de Keffiyeh geopenbaard:
Deel 1 Intro
Deel 2 Militair gebruik
Deel 3 Symbool van verzet
Deel 4 De Keffiyeh in de wereld van de film
Deel 5 De sjaal gaat muzikaal
Deel 6 De Celebrities Keffiyeh
Deel 7 De Keffiyeh gekoesterd door hipsters
Deel 8 De Keffiyeh op de Catwalk
Deel 9 De Keffiyeh als klederdracht