Home Opinie Het verhaal achter de sjaal, de Keffiyeh geopenbaard – Deel 1

Het verhaal achter de sjaal, de Keffiyeh geopenbaard – Deel 1

De Keffiyeh of Kufiya, beter bekend onder de naam Arafat sjaal, is al voor geruime tijd opgenomen in ons straatbeeld. Wat mij vooral nieuwsgierig maakte naar de achtergrond van deze sjaal is het gegeven dat vrijwel alle kledingstukken/accessoires wel in een tijdsbeeld zijn te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan de petticoat. Dan haal je direct de vijftiger jaren voor de geest. Bij de Keffiyeh is dat niet het geval omdat deze in diverse tijdsperiodes voor verschillende redenen is gedragen en nooit meer van het toneel is verdwenen.

Advertentie

Dr. Ted Swedenburg, Professor Antropolgie aan de Universiteit van Arkansas, deed uitgebreid onderzoek naar de diverse belevingen van de Keffiyeh in zijn studie ‘Keffiyeh: From Resistance Symbol to Retail Item?’ Waar de Keffiyeh al voor meer dan een eeuw wordt gedragen in diverse Arabische landen, was hij daarnaast een symbool voor het Palestijns verzet, zag je hem later in films opduiken, werd hij in diverse oorlogen/opstanden gedragen door soldaten en strijders en weer veel later door ‘hipsters’, ‘fashionata’s’, ‘celebrities’ en demonstranten wereldwijd.
De komende weken zal ik trachten met een verhaal achter deze bijzondere sjaal een tipje van de sluier op te lichten.

Kufiya1

De oorsprong
De Keffiyeh als symbool voor verzet vindt zijn oorsprong in Palestina in de periode 1936- 1939 en werd gedragen door de guerilla’s die vochten tegen de Britse bezetting. Daarvoor werd de sjaal vooral gedragen door boeren, bedoeïenen en mensen uit de lagere klasse. Mensen uit de hogere klasse droegen de Tarbush en de Fez.
Aanvankelijk bestond het verzet uit boeren die vanuit het platteland optrokken naar stedelijke gebieden. Daar voerden ze campagnes om de middenklasse (effendiya) te dwingen hun Tarbush af te leggen en de Keffiyeh te dragen in een poging een nationale eenheid in kleding te verkrijgen die tegelijkertijd als symbool zou dienen voor een wending in de sociale hiërarchie . Toen de Keffiyeh terugkwam op het toneel in de zestiger jaren en werd gedragen door Palestijnse verzetsstrijders als een symbool van nationale strijd en eenheid was men dit historische moment al bijna vergeten.

Wil jij ook een echte Kufiya of Keffiyeh uit Palestina? DutchTurks.nl is de enige officiële Nederlandse partner van de laatst overgebleven Kufiya fabriek in Palestina. Koop je originele Hirbawi® HIERRR en help de laatste Palestijnse fabriek die ze maakt openhouden. 

Palestijnse guerilla’s 1938
Palestijnse guerilla’s 1938